ПАЛО ЈЕ ЈЕ 20-40 ЛИТАРА ПО МЕТРУ КВАДРАТНОМ: Огласио се РХМЗ о невремену које је погодило Србију

Танјуг

05. 07. 2022. у 23:30

ПРОФЕСОР др Југослав Николић, директор Републичког Хидрометеоролошког завода објаснио је да је циклон на северу Европе условио тзв. фронтални систем на подручју Србије који је изазвао данашње падавине, временске непогоде са градом и пад температуре.

ПАЛО ЈЕ ЈЕ 20-40 ЛИТАРА ПО МЕТРУ КВАДРАТНОМ: Огласио се РХМЗ о невремену које је погодило Србију

Фото: "Новости"

- Највише падавина било је у источном Срему, јужном Банату и у Београду. Пало је од 20 до 40 литара кише по метру квадратном. У Крушевцу и околини било је такође око 20 литара по метру квадратном, а у осталим деловима Србије било је испод 20 литара падавина по метру квадратном - рекао је Николић.

Он је објаснио да су се данас над Србијом стекли услови за стварање тзв. вишећелијских облака са "висином врха од преко 20 километара и са енергијом акумулираном у сваком таквом облаку већом од просечне артомске бомбе".

- У таквим условима, коришћењем система одбране од града настоји се да се смањи штета јер се град нигде у свету не може потпуно спречити. Дејствовано је зато противградним ракетама из свих наших радарских центара над којима је било градоносних облака. То су Ниш, Ваљево, Фрушка Гора, Сјеница, Букуља, Ужице и Крушевац - рекао је Николић и потврдио да су сви наведени радарски центри и даље у режиму праћења ситуације или дејствовања.

Он је потврдио да ће се ова временска ситуација расчистити током ноћи па ће сутра север и запад Србије бити без падавина, док ће у осталим деловима земље бити услова за локалне краткотрајне пљускове.

- Како сада стоје ствари у петак нас поново очекује слична ситуација са условима за обилније падавине са олујно-градоносним облацима - рекао је Николић и објаснио да су овакви временски услови, у овом периоду раног лета, уобичајени.

Николић каже да се временске непогоде статистички гледано јављају око 20, 21, 22. јуна што указује да су крај јуна и почетак јула периоди када имамо све услове за термички развој олујно-градоносних облака, односно кумулонимбуса.

БОНУС ВИДЕО - ЕВАКУАЦИЈА У ЗЕМУНУ: Због невремена интервенисали ватрогасци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИНА ЗАБОЛЕО ЗУБ У ГРЧКОЈ, ОТИШАО КОД ЛЕКАРА И ВИДЕО РАЧУН: Не знам шта ме је снашло - несвакидашња ситуација на летовалишту