"КАМЕНОВИ СПОТИЦАЊА" ПОСТАВЉЕНИ ИСПРЕД ПЕТ БЕОГРАДСКИХ ЗГРАДА: "Столперстеинима" Србија обележила сећање на жртве Холокауста

Војислава Црњански Спасојевић

05. 07. 2022. у 16:21

ПРВИ "каменови спотицања", познати као "столперстеин", у знак сећања на страдале у Холокаусту, постављени су данас испред пет кућа у којима су некада живели Јевреји, убијени током Другог светског рата, у Београду.

КАМЕНОВИ СПОТИЦАЊА ПОСТАВЉЕНИ ИСПРЕД ПЕТ БЕОГРАДСКИХ ЗГРАДА: Столперстеинима Србија обележила сећање на жртве Холокауста

В. Ц. С.

Ова специфична обележја уметник Гинтер Демниг зазидао је у плочник прво испред зграде у Улици Маршала Бирјузова 9, где су пре рата живели Емил Дајч, са супругом Августом и децом Хилдом и Хансом, затим у Добрачиној 30, где су пре рата живели најпознатији овдашњи књижар Геца Кон и његова жена Елза (Лујза), затим на Гундулићевом венцу 53, где је живео Матвеј Ајзинберг, човек који је изградио београдску Цркву Светог Марка, па у Солунској 8, где је живео Александар Брил, и у Андре Николића 29, где су живели др Симон и Евгенија Брил.

В. Ц. С.

Каменови спотицања испред куће Дајчових, Маршала Бирјузова


Уметник Демниг аутор је пројекта "Столперстеин", који предстваља највећи децентрализовани меморијал на свету посвећен жртвама Холокауста. Сваки камен, односно бетонска коцка величине 96 пута 96 милиметара, с месинганом плочицом и подацима о жртви на врху, представља сећање на једну, конкретну особу. Деминг се позива на Талмуд и мисао да је човек заборављен тек када се заборави његово име, као и на принцип "једна жртва - један камен". Он сматра да нацистичке злочине треба памтити у свакодневном животу, на улици, да се о камен са именом жртве "спотакнемо" и почнемо да размишљамо о појединцима који су нестали. Уједно, пролазници се сагињањем и читањем имена симболично поклањају жртвама нацистичких терора.

В. Ц. С.

Некадашња кућа Геце Кона


До сада је у свету уграђено више од 80.000 "каменова спотицања", а Београд је други град у Србији, после Зрењанина, где су се они нашли.

Према речима Соње Виличић, извршне директорке Хавера Србија, организације која код нас реализује овај пројекат, у сарадњи са јеврејским општинама и Савезом јеврејских општина Србије, Београд се, постављањем "столперстеина", нашао у друштву 27 држава, које га имају.


- Циљ "камена спотицања" јесте да сачува имена наших мајки, очева, пријатеља.

То је уједно и "камен подстицања", јер нас подстиче да на њему напишемо свако појединачно име и отргнемо га од заборава, да застанемо и запитамо се "да ли је могуће да се све то дешавало?!" Да, могуће је и ови каменови о томе сведоче - каже Роберт Сабадаош, председник Савеза јеврејских општина Србије.


Он додаје да је то уједно и порука следећој генерацији, али и питање да ли би све ово могло да се понови. На то питање, Сабадош одговара - може:


- Зато је камен ту као нека врста бране, да се сећамо и да не дозволимо да вера, нација или раса буду разлог за мржњу.

Арон Фукс, председник Јеврејске општине Београд, додао је да је симболика да први "столперстеини" буду постављени баш испред куће Хилде Дајч, која је била симбол логора на Старом сајмишту.

Захваљујући њеним писмима ми знамо шта се тамо догађало. Хилда је била добровољна болничарка, која је успела да прошверцује писамца другарицама Српкињама ван жице.

Остала су сачувана четири, због којих је несрећна девојка добила надимак "српска Ана Франк".

Не зна се када је лепа Хилда убијена, претпоставља се у гасном камиону, са још 6.000 жена, деце и старих, на путу ка Јајинцима, у рано пролеће 1942.

Заменица амбасадора Израела Мајан Бентура констатовала је да је опасно веровати да се Холокауст десио захваљујући "групи криминалаца":


- Холокауст је само кулминација вишевековне мржње према Јеврејима, коју данас зовемо антисемитизмом. Грешимо ако не схватимо да је антисемитизам опасност за свако друштво. Јевреји имају традицију остављања каменова на гробове, тако се зна да је неко недавно био ту. Зато је симболика "столперстеина" вишеструка.


Према речима немачког амбасадора у Београду Томаса Шиба, сећајући се породице Дајч, ми се сећамо и осталих жртава нацизма.


- Овако нешто никада не сме да се понови. Морамо да се боримо против мржње, за људско достојанство - казао је Шиб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи