ЕПИДЕМИОЛОГ ВЛАДАН ШАПОЊИЋ ИЗ "БАТУТА" Број оболелих се повећава због појаве нових сојева омикрона

Танјуг

05. 07. 2022. у 13:23

ЕПИДЕМИОЛОГ Института за јавно здравље "Батут" Владан Шапоњић каже да се број новооболелих од корона вируса повећава због појаве нових подваријанти омикрон соја, које карактерише већа преносивост, али и блажа клиничка слика.

ЕПИДЕМИОЛОГ ВЛАДАН ШАПОЊИЋ ИЗ БАТУТА Број оболелих се повећава због појаве нових сојева омикрона

Фото: П. Милошевић

Шапоњић за Танјуг каже да су тренутно актуелне подваријанте БА.4 и БА.5 омикрона, те да се оне разликују од претходних сојева, јер највећи број оболелих има благу клиничку слику.

- Позивамо грађане, нарочито оне које имају повећан ризик од тежих форми болести и хоспитализације, да носе маске у затвореном простору када се налазе у већој гужви, у чекаоницама и градском превозу - навео је Шапоњић.

Шапоњић је апеловао на грађане да приме трећу дозу вакцине како би се заштитили од вируса и навео да би старији од 60 година требало да приме четврту дозу, уколико је од претходне вакцине прошло најмање пет месеци.

Каже и да се симптоми нових подваријанти не разликују у односу на претходне сојеве, те да се код оболелог јавља повишена температура, кашаљ и малаксалост.

Истиче да код вируса корона посебно забрињава појава постковид синдрома, односно различитих болести које се јављају након акутне болести и трају више недеља и месеци.

- Важно је да грађани знају да примљене три дозе вакцине у високом проценту штите не само од компликација акутне болести, већ и од постковид синдрома и то се односи на све варијатне вируса, па и на омикрон - казао је Шапоњић.

На питање шта можемо да очекујемо у наредном периоду, да ли ће број оболелих наставити да расте, Шапоњић каже да је тешко давати дугорочне прогнозе, али да очекује да ће се у наредних неколико недеља наставити тенденција раста.

- Наредних неколико недеља је рационално чувати се - казао је Шапоњић.

Коментаришући појаву вируса Западног Нила у нашој земље, Шапоњић истиче да је он присутан у Србији већ неколико година.

Како је рекао, надзор се спроводи у складу са стручно-методолошким упутствима и програмима и код животиња и код људи, те нема разлога за забринутост.

- За сада нема сигнала битног поремећаја епидемиолошке ситуације, тако да се не дешава ништа неуобичајено - казао је Шапоњић.

БОНУС ВИДЕО:

ПОЗИТИВНИ ИЛИ НЕГАТИВНИ, УТВРДИТЕ САМИ: Како се користи кућни тест на ковид?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)