У СРБИЈИ СЕ ДИЖЕ СЕДМИ ТАЛАС КОРОНЕ: Четврта доза вакцине за старе и угрожене, стручњаци имају нове препоруке за грађане

Novosti online

04. 07. 2022. у 19:04

СЕДМИ талас заразе коронавирусом увелико се диже у Европи, али и Србији, а број инфицираних грађана је за само недељу дана скоро дуплиран и јуче их је било 876.

У СРБИЈИ СЕ ДИЖЕ СЕДМИ ТАЛАС КОРОНЕ: Четврта доза вакцине за старе и угрожене, стручњаци имају нове препоруке за грађане

Фото Танјуг

Стручњаци упозоравају да су нове подваријанте омикрон соја заразније и лакше побеђују већ стечени имунитет, те апелују на људе да се придржавају мера и вакцинишу, како би сачували животе.

- Корона ће доћи до нивоа грипа, али до тада ће умрети још хиљаде људи који нису морали јер сматрају да су паметни и неће да се вакцинишу - изјавио је др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог. Он објашњава да се сада шире нове подваријанте омикрона БА4, БА5.

- Омикрон има пет варијанти, ми смо око Нове године оболевали од прве варијанте. И остала четири соја долазе из Јужне Африке. У Португалији је БА5 сој преузео примат, тако да они за две недеље имају број заражених око 200.000, односно 13.000 на дневном нивоу - истакао је Шеклер, напоменувши да и код нас расте број оболелих. - У Србији се 60-70 одсто људи заразило омикроном, а баш тај омикрон даје врло слабу заштиту од нове линије омикрона. Битно нам је да нема тежих клиничких слика и веће смртности, али ће нам се болнице пунити како буде растао број оболелих.

Фото: Printskrin

Шеклер је оценио да "ово зло" може да се прође на лакши начин уз вакцинацију, уз коју ће сваком оболелом бити лакша крвна слика. Подсећа да је препорука наших лекара да четврту дозу треба да приме најпре старији од 65 година и они који су ризичне групе.

- Лично сматрам да свака одрасла особа може и треба да прими четврту дозу - закључио је Шеклер.

Директор Дома здравља Савски венац др Зоран Бекић се надовезује да је интересовање за вакцинацију видно опало.

- Вакцинација против коронавируса врши се у домовима здравља и у Београду на пункту за вакцинацију у ТЦ "Галерија". У домове здравља дође само неколико десетина људи, интересовање за имунизацију је знатно опало - рекао је он.

Фото: Принтскрин

др Зоран Бекић

Поред инсистирања на вакцинацији, епидемиолог проф. др Зоран Радовановић сматра да је време и да поново почнемо да носимо заштитне маске.

- Процењује се да ће број заражених ускоро ићи и до 2.000 оболелих дневно, те би било добро да се поново препоруче неке мере заштите. Сада је на снази препорука да се носе маске у здравственим установама и у затвореном где су гужве, али би било добро да се ношење маски уведе као обавезна мера у здравству и на јавним местима да би то могло да се контролише - каже он и додаје од чега страхује. - Ова варијанта је блажа, али је проблем што се лакше преноси, заразнија је. Вероватно ће са бројем заражених порасти и број смртних случајева.

Проф Куљић Капулица још осамдесетих истраживала вирусе корона

Др Нада Куљић Капулица

 

Корекција вакцина може да штити од нових подваријанти

Вирусолог и микробиолог проф. др Нада Куљић Капулица за Курир каже да се у свету ради генетски надзор нових варијанти и подваријанти коронавируса. - Ради се о новом вирусу који жели да превазиђе одбрану и опстане у нашим ћелијама. Нови сој више и чешће доводи до заражавања људи, али је добро што су клиничке слике благе, и да ће они који су се добро одазвали вакцинацији бити заштићенији, баш као и они који су боловали, као и да тај укупни имунитет има удела да садашња подваријанта изазове блажу инфекцију без обзира на категорију болесника - рекла је она и додала да може и да се размишља о корекцији вакцина која ће укључивати и заштиту од нових подваријанти.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ГЛОГОВАЦ САХРАЊЕН БЕЗ КРСТА: Глумчев отац је остао без речи - болна исповест родитеља