"БРОЈ НОВОЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ" Удовичић: Морају највише да брину угрожене категорије

Novosti online

04. 07. 2022. у 09:39

У КОВИД болници на Карабурми двоструко је више пацијената него пре две недеље.

БРОЈ НОВОЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ Удовичић: Морају највише да брину угрожене категорије

Фото Д. Миловановић

Командант болнице др Иво Удовичић мисли да још увек нема разлога за забринутост, без обзира на то што епидемијска ситуација, према параметрима, постаје нестабилна.

- Имамо велико повећање броја новозаражених, имамо повећан тренд пријема пацијената у болнице, али то још увек није у оном броју, с обзиром на карактеристике летњих таласа и карактеристике омикрон соја, још увек није забрињавајуће. Мислим да ћемо са овим снагама и средствима које су ангажоване у ковиду то лако збринути - рекао је Удовичић.

Додао је да су у болници на Карабурми заступљени грађани старије животне доби са доста хроничних пратећих болести.

- Што се тиче вакциналног статуса, ми смо још крајем прошле године предложили бустеровање и морам да кажем да сад нико од пацијената који овде лежи није бустерован ове године. Сви који су вакцинисани, они су вакцинисани прошле године, што значи да та вакцина, односно антитела и имунитет који су стекли после вакцине, није више толико ефикасна - навео је Удовичић.

Подсетио је грађане који су угрожени да морају да добију трећу или четврту дозу без обзира на то што је вакцина изгубила потенцијал који је имала у почетку.

Фото: Принтскрин

- Држава јесте обезбедила све модерне лекове које имамо, али не смемо заборавити вакцинацију - истакао је Удовичић.

Напоменуо је да кад год помислимо да је епидемија завршена, вирус нас подсети да није отишао и да неће ни отићи.

- Тако је било и прошлог и претпрошлог лета. Само смо сада у повољнијој ситуацији с обзиром на карактеристике омикрон соја. Тако да и ово лето ми очекујемо летње таласе. Они нису високи као што су јесењи и зимски, нису ни толико дугачки, али морају највише да брину оне категорије људства које су угрожене - навео је Иво Удовичић.

Командант ковид болнице на Карабурми рекао је да је подваријанта омикрон соја која тренутно циркулише способнија да заобиђе наш имуни систем, али и да смо далеко од увођења нових рестриктивних мера и да ће се о томе расправљати када дођу јесен и зима.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

Троструком убици одложили смртну казну јер се БОЈИ ИГЛЕ: Бизарна ситуација у Америци