УПОЗОРЕЊЕ ДРУШТВА ЗА ЗАШТИТУ ПТИЦА: Не узимајте болесне вране, заражене су вирусом Западног Нила

Novosti online

02. 07. 2022. у 23:59

ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије огласило се поводом све чешћих реакција Београђана, који пријављују велики број јединки сивих врана и сврака које испољавају симптоме типичне за грозницу Западног Нила.

УПОЗОРЕЊЕ ДРУШТВА ЗА ЗАШТИТУ ПТИЦА: Не узимајте болесне вране, заражене су вирусом Западног Нила

Фото: Друштво за заштиту птица Србије/ Б. Ердељан

Птице су на тлу, често леже на боку, не крећу се, апатичне су, не реагују на присуство људи и других животиња.

Како кажу из Друштва, грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора - комараца. Највећи број оболелих људи и животиња региструје се од маја до октобра. Последњих година у централној и јужној Европи, као и у Србији је драматично повећан број, учесталост и тежина обољења са неуролошким поремећајима код птица, људи и коња, представљући значајан проблем ветеринарског и јавног здравља.

-  Птице из породице врана (Цорвидае) су изгледа најпријемчивије за овај вирус. Након што се преко комарца инфицира, врана лучи велике количине вируса путем фецеса, што доводи до лаког преношења међу птицама. Вирус западног Нила такође погађа и сисаре, пре свега коње и људе - поручују из Друштва.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована у хуманој популацији на територији Србије крајем јула 2012. године. У периоду од 2012. до 2020. године на територији наше државе регистрована су укупно 1032 случаја грознице Западног Нила код људи. У истом периоду бележи се и 98 смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Фото: Друштво за заштиту птица Србије

-  Молимо вас да птице сумњивог здравственог статуса не узимате код себе, не односите у своје домове, већ да позовете зоохигијенске службе (у Београду "ЈКП Ветерину Београд", у Новом Саду ЈКП "Зоохигијена и Ветерина Нови Сад") или регионалне ветеринарске институте - апелују стручњаци за заштиту и проучавање птица Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума