МАЂАРИЦА МАГ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК: Луца Четваи, из Чантавира код Суботице, остварила завидан успех на републичком такмичењу у Тршићу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

02. 07. 2022. у 15:00

У КУЋИ Луце Четваи, ученице седмог разреда ОШ "Хуњади Јанош" у Чантавиру, говори се само мађарски језик.

МАЂАРИЦА МАГ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК: Луца Четваи, из Чантавира код Суботице, остварила завидан успех на републичком такмичењу у Тршићу

Фото Ј. Лемајић

Као и у већини домова овог суботичког насеља. Али она наставу похађа на српском језику који обожава и из којег је недавно у Тршићу освојила треће место на републичком такмичењу.

Иако задовољна резултатом, Луца каже да је могла да буде и боља само да је правилно акцентовала реч "отирач". Каже био је то тренутак када јој је попустила концентрација, па је уместо на други слог, како је правилно у српском језику, акценат ставила онако како то Мађари раде - на први. То ју је и "коштало" бољег пласмана на републичком такмичењу.

- У мађарском језику, који ми је матерњи и којим говорим са породицом и свима у окружењу, акценат је на првом слогу и ту сам направила грешку. Али нема везе, поносна сам на себе и успех који сам постигла, а верујем да ћу догодине бити још боља - прича нам Луца, поносно показујући добијену диплому.

OШ "Јанош Хуњади" у Чантавиру, Фото ОШ "Хуњади Јанош"

- Овај пласман ми је некако још већи јер се због короне претходне две године нисмо такмичили и нисам могла да проверим колико заиста знам. На републичко такмичење ме је одвело треће место на општинском и, потом, прво на окружном такмичењу. Нисам, можда, довољно веровала у себе, па ме је овај успех изненадио. још не могу да верујем да сам од могућих 20 имала 18 бодова.

Да упишу дете у српско одељење Луцини родитељи Ласло и Каталин одлучили су се јер верују да ће јој се у будућности отворити више врата уколико буде течно знала и српски језик.

- Србија је моја земља и за мене је нормално да знам српски језик. Моји родитељи причају мађарски, али су ме уписали у српско одељење, јер им је било жао што они у детињству нису добро научили српски. Тата га је боље научио док је био у војсци. Сада су много поносни на мене - искрена је Луца.

- Ако знам више језика, имаћу више могућности за дружење, а касније и за запослење и рад. Зато сам уз другаре из разреда научила језик, а потом смо почели да се припремамо за такмичење. На почетку ми је било тешко да учим на српском, мама ми је пуно помагала, али сада ми више ништа није тешко. Српска граматика је врло захтевна, али ми проблем не стварају ни гласовне промене, ни падежи, ни родови, већ само акценти.

Са наставницом Катарином Фаћол, Фото Ј. Лемајић

Иако има још времена, Луца би желела да се у будућности бави језицима. Јер, како каже, колико језика знаш - толико вредиш.

- Сада течно говорим мађарски, српски и енглески, а волела бих да научим и шпански језик. Иако имам све петице, привлаче ме друштвене науке, пишем песме, па ћемо видети куда ће ме то одвести приликом избора факултета и будућег занимања - каже нам ова вредна девојчица.

- Свима бих препоручила да уче оба језика, и српски и мађарски, јер то може да нам буде само плус у даљем животу и раду.

ПОНЕКАД ИСПРАВЉА И НАСТАВНИКЕ

ОД петог разреда Луца долази два пута недељно на додатну наставу из српског језика код наставнице Катарине Фаћол.

- Много је посвећена учењу, нарочито српском језику, а код куће је радила тестове. Све јој заиста добро иде, чак, понекад, и наставнике зна да исправи уколико нешто погреше. Наша школа је двојезична, негује толеранцију и мултикултуралност. Поносни смо на све успехе наших ђака, а Луца је прави бисер међу њима - истиче наставница Фаћол.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)