ТРИ ЈУБИЛЕЈА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: Патријарх српски Порфирије у среду присуствовао свечаној академији у Ваљеву

Б. ПУЗОВИЋ

01. 07. 2022. у 10:33

У ПРЕПУНОЈ великој сали Центра за културу у Ваљеву прексиноћ је одржана свечана академија у част три јубилеја Светог Владике Николаја (Велимировића): 140 година од рођења, шест и по деценија од смрти и 30 година од преноса његових моштију из Либертвила у САД у родни Лелић код Ваљева. Академији је присуствовао и патријарх српски Порфирије, као и владика ваљевски Исихије.

ТРИ ЈУБИЛЕЈА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: Патријарх српски Порфирије у среду присуствовао свечаној академији у Ваљеву

Његова светост са монахињама и народом, Фото Епархија ваљевска

- Ви сте, драги Ваљевци, право наслеђе Светог Николаја - беседио је патријарх присутнима у сали.

- Ви знате боље него ми како пева Десанка која наставља николајевску поетику, знате ко сте по звону што са задужбина немањићких пева, по томе што вас прадедови гледају са иконостаса и што сваки у руци држи храм, по томе што имате светитеља, оца и деду и имате светитеља за кума.

Фото Епархија ваљевска

Пoдсетио се Његова светост на време пре четири деценије, када је отпочео студије на Богословском факултету у Београду и први пут угледао књиге владике Николаја, тада штампане у Немачкој трудом епископа Лаврентија. У тадашњој Југославији, нагласио је, дела Николајева била су забрањена, а он проглашен издајником, сарадником окупатора и ратним злочинцем.

- Владика Лаврентије је свакако најзаслужнији што су после пада Берлинског зида 1989. године дела владике Николаја постала веома популарна и почела су се слободно увозити из Немачке и штампати у Србији - навео је патријарх.

Фото Епархија ваљевска

- Раних деведесетих у Србији се догађају недовољно зреле идеолошке поларизације некадашњих комуниста на националисте и мундијалисте, Европљане. Ни једни ни други нису се поучили Светим Владиком Николајем, који у Светом Сави препознаје правог Европљанина, вредног и неуморног делатника који споља и изнутра Христом преображава најпре себе, а потом и цео народ који постаје узор у сваком погледу. Да су се поучили, могли су допринети благостању свог народа, а не само сопственом.

Фото Епархија ваљевска

КРУНА ДАРОВА

ПРОСЛАВА троструког јубилеја Светог Владике Николаја догађај је чији значај премашује оквире Ваљевске епархије, важан је за целокупну светосавску цркву, све просторе до којих допире њена мисија - рекао је епископ Исихије.

- Рођењем везан за ваљевски крај, поприште бурне српске историје, у коме су поникле многе знамените личности од војсковођа до "витезова пера", Свети Владика Николај је својеврсна круна дарова које нам је Господ дао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута