НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ ВУЧИЋУ, РУСИЈА НАМ НАЈБЛИЖА: Резултати истраживања Демостата о ставовима грађана Србије

В. Ц. С.

30. 06. 2022. у 08:17

ГРАЂАНИ Србије мисле да Србија не би требало да уведе санкције Русији, да су нам Руси најближи народ у Европи, да је НАТО крив за рат у Украјини, да је Русија најважнији спољнотрговински партнер Србије, да су нам Црногорци најближи народ у окружењу и да су Путин у свету, а Виктор Орбан у окружењу, најпозитивнији лидери.

НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ ВУЧИЋУ, РУСИЈА НАМ НАЈБЛИЖА: Резултати истраживања Демостата о ставовима грађана Србије

Фото Драган Миловановић

Више од половине грађана је против уласка наше земље у ЕУ, а од домаћих политичара највише поверења имају у Александра Вучића. Све ово показују најновији резултати истраживања Демостата.

Своје симпатије према Орбану испитаници правдају спремношћу мађарског председника да помогне Србији око енергетске кризе и његовим односом према ЕУ. Од лидера земаља у окружењу као позитивног перципирају једино још лидера РС Милорада Додика. Од светских државника, после Путина, као позитивне грађани виде још Си Ђинпинга и Емануела Макрона.

Четири од десет испитаника верује да су нам Руси најближи европски народ, а иза њих следе Грци, Французи и Немци. Укупно 34 одсто људи мисли да су нам у региону то Црногорци, следе Македонци, Бошњаци и Мађари.

Такође, више од трећине грађана мисли да су у нашу земљу највише инвестирале ЕУ и Кина, а далеко мање Русија и Немачка. Подаци НБС показују да је две трећине инвестиција стигло из ЕУ, девет одсто из Русије и три из Кине до 2019, са тенденцијом раста.

Више од половине испитаника каже да наша земља не би требало да усагласи спољну политику са ЕУ (56 одсто), а 43 одсто да би власт требало да одбије улазак у Унију како би Србија напредовала. Када би сутра био расписан референдум, 51 одсто би рекло "не" придруживању ЕУ, а 64 је против признавања Косова, ако је то услов за приступ европској породици.

Четрдесет одсто грађана мисли да је свет подељен на два блока и да је потребно определити се за један од њих, што је у супротности са ставом 81 одсто анкетираних да Србија по сваку цену мора да очува неутралност. Осамдесет одсто је против санкција Русији, а 66 сматра да је за украјински сукоб потпуно или бар више крив - НАТО.

ПОВЕРЕЊЕ У ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

ДЕМОСТАТ је представио и однос грађана према унутрашњополитичкој сцени. Тако 46 одсто анкетираних има поверења у Вучића, док 27 одсто нема ни у кога. Поношу и Дачићу верује по шест одсто гласача, Милошу Јовановићу свега четири, Ђиласу само три... Када би избори били од недеље, 48 одсто изборно опредељених гласало би за СНС, односно 36 одсто свих испитаника. За ССП би гласало 10 одсто изборно опредељених, односно седам одсто свих, за СПС ти проценти су 9 и 7...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

ОБИЧАЈ КОЈЕМ СЕ СВИ РАДУЈУ: Знате ли зашто се мушкарцу цепа кошуља када добије дете?