ПУТЕВИМА МАРКА ПОЛА ОД ИТАЛИЈЕ ДО КИНЕ: Италијанка Вијена Камароти у осмој деценији решила да препешачи 22.000 километара

Д. МИЉКОВИЋ

30. 06. 2022. у 12:33

ИТАЛИЈАНКА Вијена Камароти (72) кренула је пре неколико месеци из Венеције пут Пекинга, а на путу до Кине којим је прошао и њен сународник Марко Поло, прошла је недавно кроз Ниш.

ПУТЕВИМА МАРКА ПОЛА ОД ИТАЛИЈЕ ДО КИНЕ: Италијанка Вијена Камароти у осмој деценији решила да препешачи 22.000 километара

Фото Д. Миљковић

Вијена је због свог подухвата постала светска звезда, а године јој нису препрека да остваре своје снове.

Циљ времешне Италијанке је јасан, али још је јаснија порука коју жели да пошаље читавом свету. Њено путовање трајаће до 2025. године.

- Моја порука женама је да уколико заиста нешто одлуче, могу да остваре све своје жеље.

Често пешачим и имала сам до сада неколико оваквих акција које су биле хуманитарног карактера. Последње је било на Сицилији. Ово путовање инспирисано је Марком Полом, јер сматрам да су га Италијани помало заборавили. Желим да подсетим и на путеве које су градили стари Римљани - каже Вијена, која ће пут од 22.000 километара препешачити са ранцем на леђима тешким око 30 килограма.

Током овог путовања она је проглашена амбасадором мира, историје и културе.

- Из историје можемо јако пуно да научимо уколико обратимо пажњу на догађаје који су претходили свему овоме што се дешава данас. Сматрам и да је култура оно што је најважније у односима међу људима и да је савршено свеједно коме пријатељски стиснете руку, без обзира на пол, расу или године - наводи Италијанка одушевљена путевима које су градили Римљани.

У Нишу је видела споменик цару Константину, једног од од римских владара који је изузетно значајан за Италијане. Светска путница је од Венеције до Србије стигла преко Словеније и Хрватске, а путовање до Кине наставиће даље кроз Бугарску, Турску, Азербејџан, Грузију, Иран, неколико бивших совјетских република и Монголију.

- На почетку сам прелазила 30 километара дневно, али сада због врућина нешто мање, од 20 до 25. У Србији су људи изузетно љубазни, мада су мало затворенији од Шида до Сремске Митровице, али сам се од Београда надаље осећала као код куће - рекла је Вијена.

ДОБИЛА ПОДРШКУ ОД НАЈБЛИЖИХ

ВИЈЕНА признаје да су њена деца била против одлуке да крене пешице на тако дуг пут. Али, када су схватили да неће одустати променили су мишљење и сада је подржавају.

- Свесна сам да је ово велики изазов јер је моје најдуже путовање до сада трајало пет месеци, од Чешке до Сицилије. Такође, пешачила сам и Израелом, Палестином, Непалом, Тибетом, Мадагаскаром, Патагонијом и Амазонијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца