ДОКУМЕНТА ДОБИЛО 90 ОДСТО РОМА: Ризик од апатридије значајно смањен, али још постоји

В.Ц.С.

28. 06. 2022. у 16:11

У последњих 10 и више година, у Србији је постигнут значајан напредак у области смањења апатридије, али и даље се јављају проблеми који отежавају приступ правима лицима која су у ризику.

ДОКУМЕНТА ДОБИЛО 90 ОДСТО РОМА: Ризик од апатридије значајно смањен, али још постоји

FOTO: Arhiva novosti

Ово се могло чути на округлом столу "Преостали проблеми у вези са уписом у матичне књиге, стицањем држављанства и прибављањем личних докумената", који је организовао "Праксис" у оквиру пројекта "Сузбијање апатридије међу Ромима на Западном Балкану".

Како је речено, деца чији родитељи немају лична документа и даље не могу да се упишу у матичне књиге одмах након рођења, поступци за накнадни упис оптерећени су бројним проблемима, стицање држављанства по основу рођења у Србији не одвија се на прописан начин, а пријава пребивалишта често представља непремостив проблем. Неретко, лица у ризику од апатридије суочавају се и са дирскриминацијом у покушају да остваре своја права.

- Иако је број лица у ризику од апатридије значајно мањи, уколико се проблем не реши у потпуности, пренеће се на нове генарације и број лица у ризику ће расти. Док интересовање за ову тему бледи, још постоје људи чији проблеми нису обухваћени системским решењима - истакла је Јелена Милоњић, представница УНХЦР-а. - Са државним органима, ромском заједницом и цивилним сектором радимо на решавању преосталих проблема.

Милан Радојев, правни координатор "Праксиса", нагласио је да је хиљаде људи уписано у матичне књиге и добило документа, те сада могу да остварују права:

- Међутим, и поред огромног напретка, важно је указивати на старе, али и на неке нове проблеме, посебно с обзиром да свако дете и даље не може да се упише у МКР одмах након рођења, а да се игноришу препоруке међународних тела.

Осман Балић из YУРОМ Центра навео је да је можда и најблиставија ствар у инклузији Рома управо успешно решавање проблема са поседовањем докумената.

- Уз помоћ УНХЦР-а, министарстава и "Праксиса", овај проблем је сведен на најмању меру. Постоје и даље свакодневни проблеми, али успешно је завршено 90 одсто посла - рекао је Балић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље