РУСКИ КОНЗУЛ И ЗЛОЧИНАЦ ДЕВА: Прочитајте ауторски текст чувеног пуковника Филиповића који је написао за "Новости"

Новости онлине

27. 06. 2022. у 22:56

ПЕНЗИОНИСАНИ пуковник Милутин Филиповић, легендарни командант Приштинског гарнизона Војске Југославије и јунак борбе против терориста ОВК, преминуо је 26. јуна.

РУСКИ КОНЗУЛ И ЗЛОЧИНАЦ ДЕВА: Прочитајте ауторски текст чувеног пуковника Филиповића који је написао за Новости

Фото: В. Данилов

У "Новостима" је 7. фебруара ове године објављен ауторски текст пуковника Филиповића, у ком је он детаљно анализирао скандалозни план албанских власти да обнове кућу фашистичког злочинца Џафера Деве.

Текст пуковника Милутина Филиповића преносимо у целости:

Као што је познато, агенција Уједињених нација задужена за развој држава и територија (УНДП ин Косово) објавила је 2. фебруара, преко својих налога на друштвеним мрежама, вест о почетку обнове некадашње куће Џафера Деве, објекта саграђеног пре Другог светског рата у Косовској Митровици.

Овај корак је дуго припреман у обавештајним службама Запада (превасходно Америке, Енглеске и Немачке) и није уопште случајно планиран по месту, времену и међународном субјекту, који цео пројекат треба да реализује на терену Косовске Митровице, односно на простору Републике Србије.

Намерно и циљано је изабрана некадашња кућа Деве, над којом је после Другог светског рата примењен секвестар, тј. одузимање имовине од стране државе ратним злочинцима и њиховим помагачима.

Џафер Дева је шиптарски ратни злочинац који је у току Другог светског рата починио многа зверства надСрбима са Косова и Метохије и на простору Албаније. Један је од оснивача друге Призренске лиге. После ослобађања Косова и Метохије од окупатора у новембру 1944. године, отпочела је балистичка побуна најпре 2. децембра у Урошевцу, затим 23. децембра нападом на Гњилане и 23. јануара 1945. на Косовску Митровицу под руководством Адема Воце којег је Дева уврстио у најближе своје сараднике.

У време борби за ослобађање КиМ 1944. године, Дева је у Приштини са својим сарадницима одржао састанак на којем је договорено да он са неколицином сарадника настави повлачење са групом Немачке армије Е, а да остатак балиста остане на Косову и настави борбу против Југославије. Као истакнути шиптарски квислинг, Џафер је после Другог светског рата десетак година живео у Италији где је сарађивао са италијанском обавештајном службом. У документима ЦИА из тог периода означен је као вођа иредентистичих Шиптара који су заговарали уједињење Албаније и Косова.

После вишегодишњег праћења његове делатности, ЦИА је 1956.одлучила да Деви одобри америчку визу и долазак у САД. У извештају који је претходио његовом доласку у Америку, ЦИА га није означила као нацистичког функционера и ратног злочинца, већ као "антикомунисту" са "истинским патриотским мотивима" за политичко деловање. Током боравка у Америци Дева је 1962. године заједно са Митхадом Вранићијем у Њујорку формирао организацију "Призренска лига у егзилу". Основни циљ треће Призренске лиге био је отцепљење Косова и Метохије од Србије и Југославије и припајање Албанији. Организација је у Америци издавала истоимени часопис "Призренска лига", а имала је одборе у Канади, Француској, Белгији, Немачкој, Аустрији и Италији. Остваривала је и сарадњу са усташком емиграцијом.

Живео је слободно и радио на једном универзитету иако је југословенска власт послала захтев влади САД да га испоручи јер је за њим расписана потерница због умешаности у ратне злочине. Документа која су отворена након његове смрти показала су да је био сарадник ЦИА. Умро је у Сан Франциску 1978. где је и сахрањен.

Након свега наведеног, постављају се и многобројна питања: Зашто баш у Косовској Митровици и зашто баш у кући која је до краја Другог светског рата припадала Деви? Зашто агенција Уједињених нација задужена за развој држава и територија не пронађе, на пример, трагове споменика руском конзулу у Косовској Митровици Григорију Степановичу Шчербину који је ту погинуо у нападу Арнаута 1903. године?

Лични сам сведок многих трагичних догађаја на простору Косова и Метохије. Рођен сам у Приштини 25. новембра 1948. године. У Косовској Митровици сам завршио први и други разред основне школе и као дете често се играо поред споменика руском конзулу Шчербину у близини насеља Баир, на путу ка Косовској Митровици, село Свињаре. Тај споменик су Шиптари оштетили и на крају уништили као и многа друга српска знамења и споменике наше културе.

Није искључено да је све темпирано пред предстојеће преговоре наше стране са Ескобаром и Лајчаком.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: МиГ-29 - Чувар српског неба

БОНУС ВИДЕО: ОНИ НАС ЧУВАЈУ - Српски војник има најсавременију борбену опрему за све изазове

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације