НИСМО МИ ИЗАБРАЛИ ВИДОВДАН НЕГО НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ Чедомир Антић: На тај дан Србима су сервирана најтежа искушења

Срна

27. 06. 2022. у 17:06

ИСТОРИЧАР Чедомир Антић оценио је данас да Видовдан за највећи српски дан и празник нису изабрали Срби, већ њихови непријатељи, који су им увек на тај датум сервирали најтежа искушења, почев од Косовске битке 1389. године до изручења некадашњег председника Србије и Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића 2001. године.

НИСМО МИ ИЗАБРАЛИ ВИДОВДАН НЕГО НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ Чедомир Антић: На тај дан Србима су сервирана најтежа искушења

Фото АП

Говорећи о значају сутрашњег празника на тематској трибини "Сви наши Видовдани", коју је организовало Удружење породица косовских страдалника, Антић је истакао да је Видовдан највећи српски дан, јер се на тај датум 1389. одиграо Косовски бој, који је посебан по много чему, па и по томе да не постоји битка европског средњег века која је тако снажно урезана у сећање народа.

-Вековима покушавају да нам ту битку одузму. Они тврде да Срби славе свој пораз и живе од митова. Покушавају да и они узму учешћа у тој битки, а најсвежији пример је хрватски портал који тврди да је то била хрватска битка, указао је Антић.

Он је истакао да и Албанци већ 80 година тврде да је Косовска битка била њихова и да су у њој учествовали неки њихови јунаци, а не кнез Лазар, Милош Обилић и српски витезови.

- Имамо посла са младим национализмима. Они имају право да живе у лажи, али не и да убеђују нас да је лаж истина. Велика Косовска битка временом је постала нека врста новог јеванђеља, јер је кнез Лазар пошао у рат у ком је био слабији, одлучивши да изабере небеско царство. Та порука живи и данас и на њој је заснована читава наша цивилизација – европска, како западна, тако и источноевропска, објаснио је Антић.

Он је подсетио да они које не воле Србе сваки пут на Видовдан причају како су тог дана 1914. године одјекнули пуцњи у Сарајеву.

Осим тога, како је навео, на Видовдан су се десили и бројни други значајни догађаји попут Версајског мира, потписаног 28. јуна 1919. године, Видовданског устава 1921. године, Резолуције Информбироа 1948. године, избацивања Срба из Устава Хрватске 1990. године и изручења Милошевића Хагу 2001. године

- То доказује да ми Срби нисмо изабрали Видовдан за празник, већ наши непријатељи својим деловањем, закључио је Антић.

Председник Удружења породица косовских страдалника Неташа Шћепановић истакла је да се на Видовдан 1999. године догодио стравичан злочин у кући Станоја Љушића у Истоку, у којој је на свиреп начин убијено петоро Срба.

Она је указала и на бројне друге некажњене албанске злочине попут масакра у Старом Грацку, убиства српске деце у Гораждевцу, убиство и отмицу 18 Срба у Мушутишту, као и на мартовски погром из 2004. године.

- О ужасу на Косову и Метохији од почетка 1998. до јула 1999. године сведочи податак да је у том периоду само у Сувој Реци убијено и присилно отето више од 200 грађана. Док сви нестали чланови наших породица не буде пронађени, а сви егзекутори кажњени, нема опроштаја, рекла је Шћепановићева.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић рекао је да су Видовдан и Косово духовна срж српског народа, који је на Косову и Метохији доживио и васкрс српске државе, али и највећу голготу.

Он је истакао да је највећа опасност за Србе у јужној покрајини прихватање наметнутог стереотипа да живе на туђој територији, а не на својим вековним огњиштима, додајући да ће Канцеларија и све државне институције учинити све да до тога не дође, као и да ће се и даље, упркос свим тешкоћама, борити да се открије истина о страдању Срба на Косову и Метохији.

БОНУС ВИДЕО: У ЛАЖИ СУ КРАТКЕ НОГЕ: Драгиња тврди да је "православна Црногорка", документа је демантују

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор