НАЈОШТРИЈА ОСУДА ПРЕТЊИ ВЕРАНУ МАТИЋУ: У Врању осванули плакати са претњама председнику АНЕМ-а

Novosti online

27. 06. 2022. у 15:22

РАДНА група за безбедност и заштиту новинара најоштрије осуђује лепљење плаката у Врању са ликом Верана Матића, председника Асоцијације независних електронских медија.

НАЈОШТРИЈА ОСУДА ПРЕТЊИ ВЕРАНУ МАТИЋУ: У Врању осванули плакати са претњама председнику АНЕМ-а

Фото Танјуг

Реч је о новом поступку застрашивања путем веома дрске претње и дискредитације које су упућене Верану Матићу. 

У овом случају, претње су упућене човеку који, поред тога што је новинар и председник једног медијског удружења, такође је и члан Радне групе за безбедност и заштиту новинара, Сталне радне групе за безбедност новинара, и председник Комисије за истраживање убистава новинара. Веран Матић је један од најистакнутијих заговорника слободе медија, човек који деценијама заступа интересе новинара и целокупне медијске заједнице у земљи и целом нашем региону, и који се у свим случајевима претњи и нападе на новинаре залаже за унапређење кривично-правне заштите новинара.

Управо због тога, претње које су упућене Верану Матићу су посебно неприхватљиве и изузетно дрске, и представљају напад не само на њега као појединца, већ на целу медијску заједницу, али и на радна тела које је формирала држава у циљу веће заштите новинара у обављању њихових професионалних задатака. 

Све врсте вербалних и физичких претњи, дискредитација, притисака и напада на новинаре и угрожавање њихове безбедности су апсолутно недопустиви. 

Радна група за безбедност и заштиту новинара тражи од свих надлежних органа да се предузму све мере како би се пронашли одговорни за лепљење плаката са ликом Верана Матића у Врању, и налогодавци и починиоци.

Такође, Радна група за безбедност и заштиту новинара и овом приликом пружа пуну подршку власници Оливери Владковић и запосленима у ОК Радију у Врању, којима су биле упућиване претње од стране Дејана Николића Кантара, коме је у међувремену, захваљујући брзој и одлучној реакцији надлежних органа, одређен притвор од 30 дана. 

Радна група пружа пуну подршку и свим надлежним органима, пре свега тужилаштву, полицији и локалној самоуправи у Врању и апелује још једном да предузму све мере како би се спречио утицај на новинаре и онемогућавање новинара да слободно обављају свој посао.

БОНУС ВИДЕО: БАНЕ ВУКАШИНОВИЋ: Пред крај живота тв легенда нам је открила тајну животног успеха

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)