"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: У регистру педофила доживотно њих 544

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

27. 06. 2022. у 10:05

У ПОСЕБНОЈ евиденцији, односно српском регистру педофила, тренутно се налази 544 правоснажно осуђених, најновији су подаци Управе за извршење кривичних санкција.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: У регистру педофила доживотно њих 544

Илустрација shutterstock

Они ће у овом регистру, подсећају у Управи, бити доживотно, а закон им забрањује да се најдуже 20 година приближавају местима на којима се окупљају малолетници, попут игралишта, вртића, школа, школских дворишта, дечјих манифестација.

Такође би по изласку на слободу требало, према пропису познатом као "Маријин закон" (Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетницима), редовно да посећују професионална саветовалишта, да обавештавају полицију о промени пребивалишта, боравишта или радног места, као и о путовању у иностранство. Обавезни су и да се редовно јављају надлежном органу полиције и Управе за извршење кривичних санкција, која води посебан регистар.

Све ове мере спроводе се најдуже две деценије, а после истека сваке четири године од почетка примене, суд по службеној дужности одлучује о потреби њиховог продужавања.

- Осуђени педофили не смеју да буду на јавним функцијама, нити да се запосле на местима која подразумевају рад са децом. Ако су већ имали такав посао, губе га. За ове осуђенике, када се нађу иза решетака, постоји забрана ублажавања казне и условног отпуста, а њихово кривично дело не застарева - предвиђено је законским мерама.

Подаци из посебне евиденције, осносно регистра, могу се дати суду, јавном тужиоцу и полицији у вези са кривичним поступком који се води против одређене особе. Могу се, на образложен захтев, дати и државном органу, предузећу или предузетнику, ако трају правне последице осуде и ако постоји оправдани интерес. Али, посебно је важно да су сви државни органи, фирме или предузетници који раде са малолетницима, дужни да затраже податак да ли је особа која се код њих пријавила за посао, уписана у посебан регистар.

Уколико то не ураде, казне су новчане и крећу се максимално до два милиона динара.

Из свега овога прозлази да Србија има један од бољих закона, ако се упореди са неким чланицама ЕУ, као што је на пример Чешка. У њој се већ неко време воде полемике око тога да ли би осуђени педофил у регистру требало да буде доживотно, будући да је сада уписан само 10 година.

Међутим, у пракси се и код нас јављају бројни проблеми. За почетак, нико не зна колики је стварни проценат спортских клубова или школица језика и гитаре, који се, пре него што ангажују инструкторе, обрате полицији или суду и провере да ли је њихов кандидат осуђиван због сексуалног злостављања деце. Питање је и колико се бивши осуђеници придржавају мера које су им одређене, будући да немају наногвице или друге локаторе, како би се знало прилазе ли школама или игралиштима. При том, шта се дешава после 16 или 20 година, када суд процени или закон каже да је његова мера истекла? Како га спречити да 21. године понови исто кривично дело и унесрећи неко дете?

Илустрација shutterstock

- Када неко ко је заведен у посебном регистру затражи посао у државној институцији, вртићу или школи, он мора да донесе потврду о некажњавању. Уколико је његово име у регистру, полиција му неће издати потврду. Међутим, разне приватне школе језика, спорта или глуме, или спортски клубови ово не траже и може се десити да запосле неког из регистра. То јесте проблем и ниједна инспекција ово не контролише - истиче Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић".

Он наводи да се контрола над бившим осуђеницима за ова дела обавља тако што се они сами, једном недељно или једном месечно, јављају телефоном да би потврдили како нису прилазили школама и обдаништима, нису имали контакт са децом и нису излазили из државе. Јурић сматра да би бивше осуђенике требало стално и ненадано посећивати и проверавати шта раде. Или пратити преко телефонског сигнала приближавају ли се дечјим игралиштима и школама.

ИНТЕРНЕТ ПРЕДАТОРИ

ИАКО је формиран 2013., регистар педофила био је пуне три године празан јер није било ниједне правоснажне пресуде. Прва је изречена једном "интернет педофилу" за поседовање порнографског материјала са малолетницима. Полицијске процене кажу да је у сваком тренутку на интернету 750.000 "предатора", који врбују и уцењују малишане. Они отварају лажне профиле на друштвеним мрежама и преко њих ступају у контакт са децом.

Илустрација shutterstock

УЗ ПОДАТКЕ И ДНК БАЗА

ПОСЕБНА евиденција, односно регистар педофила, садржи: име и презиме осуђеног, ЈМБГ, његову адресу пребивалишта, податке о запослењу, податке од значаја за физичко препознавање и фотографију, ДНК профил, податке о кривичном делу и казни на коју је осуђен, као и о правним последицама осуде и спровођењу посебних мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума