ДИРЕКТОРКА ШКОЛЕ СНАЈКА ИЗ КАЗАХСТАНА: У Малом Зворнику значајну дужност у просвети обавља дама из Азије

Владимир Митрић

26. 06. 2022. у 17:00

ВРШИЛАЦ дужности директорке Средње школе у Малом Зворнику однедавно је Марта Живановић, рођена Казахстанка, која се пре десетак година удала за Жељка из села Амајић, и од тада живи и ради у просвети у овом делу Србије.

ДИРЕКТОРКА ШКОЛЕ СНАЈКА ИЗ КАЗАХСТАНА: У Малом Зворнику значајну дужност у просвети обавља дама из Азије

Марта Живановић, Фото Приватна архива

Скоро делује невероватно како се ова млада жена успешно уклопила у нову средину, и када је у питању мужевљева породица, комшилук, овај крај и школа у којој ради. Факултет за стране језике завршила је у Казахстану, нострификована јој је диплома на Филолошком факултету, где је завршила и мастер студије - језик, књижевност и култура са просеком 9,00. Добила је сертификат да је савладала српски језик на нивоу Ц 1. Пре него што ју је министар просвете именовао на нову дужност радила је као наставник руског језика у ОШ "Милош Гајић" у Амајићу и наставник енглеског у ОШ "Никола Тесла" у Великој Реци.

- Баш смо обрадовани што је наша суграђанка, снаха из нашег краја, постављена на овако одговорну дужност у просвети, што је радом, знањем и осећајем за људе и ђаке заслужила - прича Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник.

- Ту смо да заједно радимо, да подржимо и њу и школу на чијем је челу. Она је омиљена, поштована и цењена у крају, па за нас који је знамо њено постављење није велико изненађење.

- Дошла сам у Србију, у Подриње, 2006. године и имам троје деце - Предрага (14), Викторију (7) и Александра (3) - објашњава Марта.

- У мојој породици царују љубав и међусобна солидарност, чему децу учим од малих ногу.

Марта Живановић, Фото Приватна архива

Овдашњи људи су баш добри, лепо су ме примили. Задовољни су како им учим децу и колико са мном усвајају нова знања.

Марта је поносна на успехе својих ђака, посебно на оне коју су на државном нивоу постигли запажене резултате. Њени ученици из ОШ "Милош Гајић" из Амајића су, поред осталог, освојили прво место на недавном такмичењу из руског језика.

Вредна Казахстанка нам се похвалила да њена седмогодишња кћерка Викторија, коју сви зову Викица, успешно наступа у фолклору, а окитила се и трећим местом у теквондо борбама.

Марта такође воли фолклор. У тајне наше културне баштине, али и обичаја и веровања Срба, увеле су је сестре њеног мужа Жељка. Српски је научила прво гледајући титловане америчке филмове. И све је ишло као на добром филму, од тада до данас, када је дошла на чело угледне средње школе.

- Жељко и ја смо се упознали у мом граду Атирау, који има неколико стотина хиљада становника, дошла сам у овај крај и никад се нисам покајала - прича Марта.

- Радујем се, као и сви у кући, нашој слави Мратиндану, коју спремам као да сам потекла одавде. Све обичаје сам савладала, али и познајем навике и нарави људи. Дошла сам из равнице, али сам одушевљена овом природом, комбинацијом лепоте приобаља Дрине и околних брда и планина.

САВЛАДАЛА И КУХИЊУ

- МОЈ муж је љубитељ доброг залогаја, па сам, до танчина, савладала српску кухињу и добро знам шта значи да се једе "све по реду". Мајка и бака су ме одвраћале да не идем тако далеко, али мама је била и видела како је овде прави рај на земљи - сведочи Марта Живановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!