"НОВОСТИ" У ВЕЛИКОМ ТРНОВЦУ: Маратонска трка и даље траје - гласање "пукло" због свађе и дојаве о бомби

Јелена СТОЈКОВИЋ

24. 06. 2022. у 08:18

БИРАЧКО место број шест у Великом Трновцу улази у историју демократских избора у Србији, јер ће гласачи, њих 1.089, у овом малом месту надомак Бујановца морати пети пут да изађу на биралишта. За јуче заказано гласање убили су свађа и лажна дојава о бомби.

НОВОСТИ У ВЕЛИКОМ ТРНОВЦУ: Маратонска трка и даље траје - гласање пукло због свађе и дојаве о бомби

ШКОЛА Бирачко место број шест у Великом Трновцу, Фото Ј. Стојковић

А, када ће се пето заокруживање листића догодити, одлучиће најпре Општинска, па потом и Републичка изборна комисија (РИК). Сигурно је само да док се сага о изборима у овом месту не заврши, неће се знати ни распоред снага у Народној скупштини Србије, нити се може формирати нова влада.

На гласачко место у Великом Трновцу, у Основној школи "Мухарем Кадрију", неки бирачи су кренули већ рано ујутру, али су убрзо настали проблеми. У "игри" је један мандат, који би могао да припадне Коалицији Албанаца Долине чији би предводник Шаип Камбери био посланик у српском парламенту, или би отишао Социјалистичкој партији Србије. Развојем ситуације већ у раним јутарњим сатима нису били задовољни ни једни ни други.

- Ништа није било у реду од раног јутра. РИК је именовао чак шест координатора за спровођење избора и они су хтели све да контролишу. Појавио се и неки човек који је говорио да ће победити монархија и на крају је стигла дојава о бомби, што је само елегантно решење за неспровођење избора - износи нам своје утиске Шаип Камбери.

САБЛАСНО Улице јуче биле готово празне, Фото Ј. С.

Он тврди и да се регуларност избора увек може довести у питање јер долазе људи "са стране" који дижу тензију и уносе немир.

Тензија, међутим, у Трновцу јуче по свему судећи није ни било, јер након што су у јутарњим сатима углавном старији становници овог места покушали да гласају, отишли су својим домовима и свако се окренуо свом послу, па је јуче пре подне ово место било потпуно празно. На улицама се могао срести тек покоји старији човек. Испред једне од џамија срећемо људе који причају о изборима. Они су углавном љути на Ивицу Дачића и социјалисте, а од државе очекују помоћ. Сматрају да морају имати свог представника у Скупштини Србије и да је узалуд "спречавати спровођење избора", како они доживљавају тренутну ситуацију.

- Велики притисак и велике намештаљке, народ то види. На крају нико неће да изађе на изборе, јер ово никуд не води. Ја сам отишао да гласам, али нису ми дали - каже нам Јахир Реџепи.

Његов пријатељ Ибраим Амети слично мисли и каже да он никада није имао проблема, да се дружи са Србима, али да им политика сама намеће проблеме.

- Сви видимо шта се дешава у овом нашем малом месту. Прорадио инат, па то ти је. Мени нису дали да гласам и шта ћу, вратио сам се својој кући - прича Амети.

Остали одмахују главом, кажу да је све око избора постало дегутантно и не желе да коментаришу јер их, како тврде, новинари углавном "злоупотребе".

НЕЗАДОВОЉНИ Јахир Реџепи и Ибраим Амети, Фото Ј. С.

На самом бирачком месту нема никога. Школа је закључана и ништа не указује на то да је у раним јутарњим сатима било уопште покушаја гласања.

Дејан Менковић, председник бирачког одбора, каже за "Новости" да гласање у Великом Трновцу уопште није почело, јер чланови бирачког одбора из албанске коалиције нису дозволили представницима српских странака да контролишу евидентирање гласача у изводу из бирачког списка, док Албанци тврде супротно.

-У сваком случају, нисмо се договорили, а од директора школе дошла је та дојава о бомби, тако да је гласање прекинуто, а да практично није ни почело - каже Менковић.

Општинска изборна комисија (ОИК) у Бујановцу само је констатовала да гласање за народне посланике у Великом Трновцу није одржано.

Иначе, Управни суд поништио је резултате трећег покушаја гласања у Великом Трновцу, од 27. маја, после жалбе на регуларност партије Шаипа Камберија, која у овој репризи није прешла цензус. Претходно, избори од 27. априла оспорени су на захтев СПС, коме су тада Албанци "узели" посланичко место. Од 1.089 грађана с правом гласа, Коалицији Албанаца неопходно је да освоји нешто више од 600 гласова како би могла да рачуна на учешће у новом скупштинском сазиву. Да су избори одржани и да није било примедаба, коначни резултати могли су да буду проглашени у року од 72 сата, а то би значило да би Скупштина Србије могла да буде формирана крајем јула. У овом случају, конституисање се пролонгира, па самим тим и почетак рока од 90 дана за избор Владе.

ОДАЛОВИЋ СА ОДБОРОМ

ПОСЛЕ тензија и вербалних сукоба чланова изборне комисије, у Велики Трновац је стигао функционер СПС Вељко Одаловић, који је разговарао са члановима бирачког одбора. Састанак је био затворен за јавност, али је након тога стигла дојава о бомби, па није било места даљим полемикама.

Ухапшен јер је изазвао панику

ПОЛИЦИЈА је јуче поподне, ухапсила З. К. из Бујановца због основане сумње да је починио кривично дело изазивање панике и нереда. Он је у четвртак око 9.40 телефоном позвао ОШ "Мухарем Кадрију" у Великом Трновцу и пријавио да је у њој постављена бомба. Прегледом је утврђено да је дојава лажна, а припадници МУП су починиоца овог кривичног дела брзо идентификовали и ухапсили. З. К. је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)