НА КОЗАРИ ЈЕ ПОГУБЉЕНО 40.000 СРБА: Осам деценија од масовних злочина у северозападној Босни, жртве и 12.000 деце

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

24. 06. 2022. у 16:00

ПОХАБАНЕ црвене ципелице за дете старо две-три године, оригинални снимци офанзиве на Козари пронађени у "Филмским новостима", дрвена колевка и усташка мачета забодена у врата штале једног Козарчанина, документ о давању ордена генерал-лајтнанту Фридриху Шталу, команданту 714. пешадијске дивизије Вермахта и Борбене групе Западна Босна, формиране за потребе офанзиве, којег је одликовао Анте Павелић.

НА КОЗАРИ ЈЕ ПОГУБЉЕНО 40.000 СРБА: Осам деценија од масовних злочина у северозападној Босни, жртве и 12.000 деце

Спровођење Срба у концентрациони логор, Фото Музеј жртава геноцида

Све ово наћи ће се на изложби "Козара 1942", коју организују Музеј жртава геноцида и Меморијални музеј на Мраковици поводом 80 година од немачко-усташких масовних злочина над српским становништвом на Козари и у Поткозарју.

Процењује се да је током офанзиве страдало више од 40.000 Срба, од којих око 12.000 деце узраста до 15 година. Изложба ће бити свечано отворена 30. јуна на Мраковици, а аутори су историчари докторанд Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, као и Марина Љубичић Богуновић и Борис Радаковић, кустоси Меморијалног музеја на Мраковици. Аутор поставке је др Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности Музеја жртава геноцида.

- Неке од ових ствари, попут дечјих ципелица, мачете или оригинални снимци офанзиве, посетиоцима ће бити приказане први пут, док су друге ретко излагане и нису део сталне поставке Меморијала - каже за "Новости" Бојан Арбутина.

- Посетиоци ће имати прилику да виде и дневник Фрање Иловара, гробара који је пописивао убијену и умрлу српску децу са Козаре у дечјем логору Јастребарско, потом документа која су позната историчарима, али не и широј јавности, о прогонима, слању у логоре, покрштавању, упутства о исељавању мешовитих породица, злочинима усташа нпр. у Босанској Дубици, аудио-сведочанства преживелих. Публику ће све време пратити аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја, тзв. сликописи НДХ.

Фото Музеј жртава геноцида

Између 10. јуна и 15. јула 1942. спроведена је офанзива снага Вермахта, усташа и домобрана на подручје Козаре у циљу уништавања партизана. Процењује се да је у офанзиви учествовало око 30.000 немачких и војника НДХ, који су опколили око 3.500 партизана, сврстаних у батаљоне Другог крајишког народноослободилачког партизанског одреда, и око 80.000 српских цивила, који су се повукли у густе козарачке шуме - каже Арбутина.

После пробоја партизанских снага између 3. и 5. јула, у шумама Козаре остали су рањеници, цивили и партизани који нису успели да пробију обруч. Немци и усташе кренули су у "чишћење" терена, што је подразумевало ликвидацију рањених на лицу места, док су цивили одвођени у тзв. прихватне логоре формиране свуда око Козаре, а затим даље.

Највећи број је доспео у систем концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, али и на Сајмиште, у Земуну, и у логоре у Норвешкој и Немчакој. Део жена и деце завршио је у Славонији, по хрватским селима, као бесплатна радна снага.

Фото Б. Миловановић/Промо

СУДБИНА БОЖИДАРКЕ ФРАЈТ

ЈЕДНО од најпознатије козарачке деце је глумица Божидарка Фрајт, рођена Грубљешић у селу Велика Жуљевица. Усташе су заклале њену мајку Виду, а њу као једногодишњакињу депортовали у дечји логор у Сиску, па у прихватилиште Црвеног крста у Загребу. Ту су је као "женско дете са редним бројем 527" усвојили Фрајтови. У своје порекло посумњала је на факултету, када јој је један професор сугерисао да промени датум рођења - 10. април 1941, јер је то био дан формирања НДХ, а усташе су уписивале свој усвојеној српској деци да су рођена тог датума. Имала је 36 година када је сазнала потпуну истину. За Радио Београд је 1979. испричала:

- Ја се не сећам ничег из тог ранијег детињства... Сећам се прве хаљине коју су ми обукли и сећам се да нисам имала косу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

КРИТИЧНЕ минералне сировине Сједињене Америчке Државе и Европска унија сматрају кључним за економску и нацио- налну безбедност. И наша земља је богата овим минералима, чија се вредност мери стотинама милијарди евра.

25. 11. 2023. у 10:00

Коментари (6)

ПОМЕРИЛИ ЗГРАДУ ОД 220 ТОНА: Користили 700 комада сапуна - снимак је за неверицу (ВИДЕО)