МИНИМАЛАЦ ВЕЋИ, КОРПА НЕДОСТИЖНА: Два месеца пре рока за договор о најнижој заради, тема је њена висина

Ј. Ж. С.

23. 06. 2022. у 13:30

ВИШЕ од 350.000 запослених у Србији који су на минималцу од почетка следеће године примаће, бар према тренутним обећањима надлежних, око 5.000 више у односу на досадашњи износ од 35.000 динара.

МИНИМАЛАЦ ВЕЋИ, КОРПА НЕДОСТИЖНА: Два месеца пре рока за договор о најнижој заради, тема је  њена висина

Фото Танјуг

Најнижа загарантована зарада тренутно каска за минималном потрошачком корпом 7.000 динара, па је ни овим повећањем неће достићи. Ипак, чини се да ће с обзиром на захукталу инфлацију до јануара, та разлика бити још већа.

Цео терет повећања минималне плате, који ће бити 12 до 14 одсто, преузеће на себе држава, кроз смањење пореза и доприноса, али и повећање неопорезивог дела зараде. На тај начин, навела је недавно премијерка Ана Брнабић, неће бити угрожена макроекономска и фискална стабилност у Србији, а држава ће наставити да смањује дефицит и јавни дуг.

Љубодраг Савић, Фото Медија центар Београд

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да имамо три лоше ствари када говоримо о минималцу. Прва је што ће он опет бити далеко испод цене потрошачке корпе, а друга да би уз његово повећање истовремено могло да дође и до увећања неопорезивог дела зараде.

- Држава на тај начин преузима део трошкова на себе, чиме се отвара потенцијално велика буџетска рупа. Тај новац фактички ће бити поклоњенпослодавцима, са објашњењем да ће они дати радницима веће плате и запослити више људи - каже професор Савић. - Питање је да ли ће они бити баш толико дарежљиви.

Професор сматра да са таквом праксом треба да се престане, а као трећу лошу ствар наводи чињеницу да и даље постоји велики број послодаваца који поред минималца исплаћују на руке део новца за који не измирују порезе и доприносе.

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката наводи да представнике радника још нико није позвао на преговоре иако се о висини минималца увелико говори.

- Није коректно да се шест месеци раније говори о томе без нас - каже наш саговорник.

- Према Закону о раду преговарачи су Влада, послодавци и синдикати, али имамо ситуацију да последњих неколико година Влада сама одлучује, па се питамо у чему је онда сврха преговарања.

На минималцу је најмање 350.000 запослених, Фото Д. Миловановић

Вуковић објашњава да ће се повећање минималца догодити за неколико месеци, а ми се већ сада суочавамо са инфлацијом која ће се тешко обуздати. Ништа није извесно, једино што може да се прогнозира јесте да ће цене ићи горе, али колико, нико не може да зна.

- Чини се да ћемо 2023. дочекати са минималном потрошачком корпом од 50.000 и минималцем од 40.000 динара. У оваквим условима морали бисмо да преговарамо два пута годишње - сматра Вуковић.

ОПТЕРЕЋЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ

ДЕО буџета који ће отићи на попуњавање неопорезивог дела зараде мораће да се покрије на неки други начин, и то тако што ће се оптеретити остали грађани, каже проф. Савић.

- Плаћаћемо неке друге намета, а ако ни то не буде довољно, то ће се надокнађивати задуживањем на домаћем и страном тржишту - сматра професор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)