КОЛИКО ЋЕ ВАМ ОВЕ ГОДИНЕ ТРЕБАТИ ЗА ОДМОР: Летовања скупља него лане, али не драстично, има и снижавања цена

Танјуг

22. 06. 2022. у 11:14

ЦЕНЕ смештаја, хране, пића, горива у земљама где наши туристи најрадије летују веће су него лане, али тај пораст није драстичан, тврде у туристичким агенцијама и њиховим удружењима.

КОЛИКО ЋЕ ВАМ ОВЕ ГОДИНЕ ТРЕБАТИ ЗА ОДМОР: Летовања скупља него лане, али не драстично, има и снижавања цена

Фото М. Анђела

Тако директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић каже у изјави за Тан‌југ да ваља бити опрезан према информацијама које се по друштвеним мрежама и неким медијима могу наћи о ценама у Грчкој јер, како каже, скоро је био у Грчкој и уверио се да цене ван пансиона, у продавницама, ресторанима и на плажама, нису драстично веће него што су биле прошле године.

Може се рећи да ако сте у кафићу пили кафу за један евро, она је сада 1,20 до 1,50 евра, а ако сте пили чувени грчки фрапе на плажи за два и по евра, он сада кошта три евра, каже Сеничић.

- Људи који редовно летују у Грчкој знају да се тамо не наплаћују лежаљке већ је довољно да поручите једно пиће и да имате лежаљку цео дан - рекао је Сеничић и додао да су цене пива, безалкохолних пића веће у односу на лане за пет до 10 одсто.

Цене апартмана су, напомиње, остале на лањском нивоу, с тим што су понегде у централној сезони веће између пет и седам одсто.

Међутим, то није драстично јер агенције апартмане закупљују унапред, па за њих имамо гарантоване цене - каже саговорник Тан‌југа.

Наводи да је ситуација са хотелима другачија и да су цене хотелског смештаја скочиле, највише код хотела већих категорија, за око 20 одсто, а нижих категорија за 10 до 12 одсто.

Према његовим речима, интересовање наших туриста за Грчку је велико и очекује се да ове године у Грчкој летује између 700.000 и 900.000 људи из Србије.

Сеничић истиче да је ове године и Турска веома занимљива нашим туристима, да постоји велики број чартер летова и аутобуских тура за северну обалу, а када је реч о ценама у Турској да је инфлација доста велика, али пошто је курс евра повољнији него икада, туристи пролазе далеко јефтиније него што је било ранијих година и када је реч о шопингу и боравку у Турској уопште.

Додаје да је велико интересовање и за Египат, као и да Црна Гора наставља да бележи озбиљно добре резултате, Бугарска такође, али да је интересовање за Албанију опало.

То се, сматра он, десило јер су се наши туристи због престанка ковид протокола на дестинацијама на које су раније ишли, њима опет вратили, а смањењу интересовања за ову земљу допринео је и пораст цена у Албанији за око 20 одсто.

Сеничић веома позитивним оцењује то што су заменски ваучери, њих око 80 одсто, искоришћени, а очекује се да се тај проценат до краја године повећа за још 10 процената и да 10 одсто ваучера остане за повраћај новца.

Шеф продаје у агенцији Дрим ленд Јована Комненић за Тан‌југ наводи да, према информацијама које добијају са терена, цене у маркетима и ресторанима у Грчкој нису драстично повећане у односу на прошлу и претпрошлу годину и да су та повећања слична нашима.

- Ми у Грчкој радимо апартмане и њихова цена се креће око 300-400 евра са укљученим аутобуским превозом, док се код авио-превоза наплаћује негде од 500-600 евра, зависно од категоризације хотела, наводи она.

Додаје да су због авионског превоза острва скупља од осталог дела Грчке, али да цене генерално нису драстично веће него лане.

- Што се тиче Турске, углавном радимо ол инклузив концепт где путници када уплате пакет аранжман немају скривене трошкове, а Турци се у односу на лане подигли цене за око 30 одсто - каже Комненић.

Она указује да су у Црној Гори неки хотели чак и спустили цене у односу на прошлу годину и да је заинтересованост за летовање у Црној Гори преко ове агенције већа него 2021. и 2020. године.

- Њима су претходних година преовлађујући гости били Руси, а сада се опет прилагођавају нашим туристима и спуштају цене - каже Комненић за Тан‌југ.

Ана Николић, власница туристичке агенције Никана у Грчкој, каже Тан‌југу да летовање за трочлану породицу у јонској регији у преосталим данима јуна може да се нађе и за 30 евра по дану, у првој половини јула 40 евра за ноћење, а у августу 60 евра по дану.

- Парга је скупља, па је најнижа цена у јуну око 35-40 евра за ноћење, у јулу 45-50 а у августу 75 евра. Што се тиче егејске обале, најповољнија је Олимпска регија, Халкидики је најскупљи, поготово Ситонија, док је Тасос од Ситоније повољнији за око 15 одсто - каже Николићева.

Према њеним речима, на Тасосу се до краја јуна може наћи преноћиште за 30 евра за трочлану породицу, у јулу за око 35, док је у августу најнижа цена за четворо - 38 евра.


БОНУС ВИДЕО: У ФРАНЦУСКОЈ ПО ТРАДИЦИЈИ РАСПЕВАНО ОБЕЛЕЖЕН ДОЛАЗАК ЛЕТА: Четири деценије Празника музике

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало