ФРЕКВЕНЦИЈУ ХОЋЕ 12 ТВ КУЋА: Истекао рок да се емитери програма пријаве за националну покривеност

В. Ц. С.

21. 06. 2022. у 11:00

ДВАНАЕСТ телевизија пријавило се јуче, до краја радног времена, на конкурс који је расписало Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) за четири телевизијске фреквенције са националном покривеношћу. Осим телевизија Н1, Нова С, Пинк (са два канала), БК и регионалне Уне, чије су кандидатуре раније потврђене, јуче су пријаву потврдили и Танјуг и К1.

ФРЕКВЕНЦИЈУ ХОЋЕ 12 ТВ КУЋА: Истекао рок да се емитери програма пријаве за националну покривеност

Foto: Shutterstock

Како наши извори наводе, у трку су се укључили и ТВ Хепи, Прва и Б92. Медији су раније помињали да би се могла кандидовати и компанија "Рингијер", која планира да покрене ТВ Блиц. Извори нашег листа тврде да је Инсајдер одустао од канидатуре, иако је било назнака да би и ова кућа могла да се укључи у трку.

Рок за подношење конкурсне документације истакао је синоћ у поноћ, а сада се чека да ли ће поштом до краја недеље стићи оно што је евентуално послато 20. јуна. Редовна седница Савета РЕМ-а планирана је за 27. јун, али још није званично заказана. РЕМ после тога има законски рок од 30 дана да донесе одлуку које ће четири телевизије добити дозволе за фреквенције да би могле да емитују програм на територији целе Србије.

Конкурс је расписан будући да у августу истичу десетогодишње дозволе, које су у претходној деценији имале ТВ Пинк, Хепи, Прва и Б92. Пре десет година националну покривеност имала је и ТВ Авала, а њена фреквенција је, после гашења, остала непопуњена. Ни овога пута регулатор није уврстио у конкурс слободну, пету ТВ дозволу.

На то ко ће добити "лиценцу", бар тако кажу прописи, утицај би требало да има, између осталог, удео појединих врста програма (информативни, документарни, научнообразовни, забавни, ријалити, културно-уметнички, верски, филмски, серијски, спортски, музички, дечји...) у укупном садржају. Од значаја је и удео сопствене продукције, као и европских и српских аудио-визуелних дела. Такође, у обзир се узима допринос развоју друштва у области информисања, културе и образовања, као и садржај намењен националним мањинама, особама са инвалидитетом и другим мањинским групама...

ДРУГИ ПУТ КОНКУРИШУ

СА телевизије БК телеком поручили су после конкурисања да је ово други пут у последње четири године како аплицирају за "своју давно стечену позицију националног емитера, која им је насилно и незаконски отета 2006. од стране тадашње Владе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОШЛО ЈЕ 40 ГОДИНА ОД СНИМКА: Ево како изгледа данас мали Воја који је расплакао нацију