ПОМОЋ СЕНИОРИМА СТИЖЕ ИЗ ЗАЈЕДНИЧКЕ КАСЕ: Најстаријима из Деспотовца и околине тамошње удружење обезбедило јединствене повластице

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

16. 06. 2022. у 12:40

ПОРЕД повластица за снабдевање огревом, прехрамбеним производима, средствима за личну хигијену и кућну хемију, Удружење пензионера општине Деспотовац једино је у Поморавском округу и једно од ретких у Србији, које има такозвани посмртни фонд.

ПОМОЋ СЕНИОРИМА СТИЖЕ ИЗ ЗАЈЕДНИЧКЕ КАСЕ: Најстаријима из Деспотовца и околине тамошње удружење обезбедило јединствене повластице

Фото З. Глигоријевић

Када пензионер, члан удружења премине, његова породица има право да добије помоћ, која може да буде од 180.000 до 200.000 динара. Из истог фонда издваја се и за позајмице најстаријима и оне могу да износе највише 100.000, а враћају се у шест до 10 месечних рата. Право да позајме новац из заједничке касе имају сениори којима је потребна хитна медицинска интервенција за себе или чланове породица, да би помогли унуцима пред почетак школске године, за зимницу и слична снабдевања.

На подручју Горње Ресаве има 5.300 пензионера, а њих 1.200 учлањено је у Удружење пензионера општине Деспотовац. Чланови су из двадесетак месних заједница од укупно 30 на територији ове општине.

- Великим ангажовањем успели смо да уместо некадашњих 300 чланова сада имамо око 2.500 - каже председник Удружења пензионера општине Деспотовац Момчило Вуксановић.

- Силом прилика, 2019. године, систем је почео да се урушава и више није могао да функционише због малих чланарина, а локална самоуправа није била у могућности да покрива трошкове удружења. Договорили смо се да повећамо чланарине, али је било много отпора.

Фото З. Глигоријевић

Уласком у нови систем практично су почели од нуле. Вуксановић је био први члан, а онда су дошли и остали. Захваљујући јединственим повластицама, сваког дана им се прикључују нови чланови и надају се да ће придобити барем половину од укупног броја деспотовачких сениора.

Сва путовања најстаријих организују се преко удружења или месних организација и догађа се да жељу за оваквим дружењима имају и пензионери који нису чланови удружења. Због великог интересовања излази им се у сусрет, али уз цене више за 10 до 20 одсто.

Канцеларија народног посланика

Председник Удружења пензионера Деспотовац је и народни посланики обећава да ће његов први корак у новом сазиву бити отварање Канцеларије народног посланика у коју би могли да дођу сви житељи Деспотовца и изнесу своје предлоге, сугестије и молбе. Оваква канцеларија, биће прва у овом крају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море