БЕОГРАД ЈЕ ТОПЛОТНО ОСТРВО: Метеоролог Тодоровић открио какво нас лето чека, у мају смо оборили рекорд

Novosti online

10. 06. 2022. у 09:45

ЛЕТЊЕ температуре обрадовале су нас почетком недеље, али како је седмица одмицала, сунце су заменили облаци, а поједине делове земље захватило је право невреме са олујом, кишом и градом.

БЕОГРАД ЈЕ ТОПЛОТНО ОСТРВО: Метеоролог Тодоровић открио какво нас лето чека, у мају смо оборили рекорд

Новости

Уништени су засади малина, чија берба треба да почне ових дана, а било је штете и на осталом воћу и усевима.

Недељко Тодоровић, метеролог, рекао је гостујући у Јутарњем програму да је последњих месеци била права суша, у мају је било мало кише, а јун је почео са кишама, што је нормално за јун.

- Расподела падавина је неуједначена, у неким местима је пала количина кише за сат времена као за цео месец, а негде ништа - навео је метеоролог.

Коментаришући појаву града који је уништио воће, рекао је да анализе показују да је у западним и јужним деловима Србије већа вероватноћа за појаву невремена и града. Навео је пример да је у Ивањици просечна појава града три, док је у Београду један.

- Прошле године јун је био сушни, са мањком падавина, у Београду је пало само трећина кише у односу на просек. Прошло лето је било сушно, али је зато 2020. пала три пута већа количина падавина - напоменуо је Тодоровић.

Истакао је да је јун познат као месец који има највише падавина, али су оне неравномерно распоређене.

- У зимским месецима имамо падавине равномерно распоређене, али током лета није тако - рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, данас и сутра могу се очекивати локалне појаве кише и грмљавине, праћене олујним ветром, јужно од Саве и Дунава.

- Наредна два дана имамо услове за појаву невремена, али не може се предвидети која места ће захватити - рекао је Тодоровић и додао да смо имали ситуацију да је у Кошутњаку падала киша, али у центру Бограда ништа.

Напоменуо је да је Београд топлотно острво због бетона, и прогнозира да се у појединим деловима Београда могу очекивати падавине.

- Временске прилике су непредвидиве. Киша је потребна, боље је да пада, макар се негде и платио цех природи. У мају смо имали датумски рекорд по висини температуре, а прошле године је то био 24. јун са 38,7 степени - истакао је метеоролог.

Тодоровић је напоменуо да је екстремно топлих дана преко 35 степени прошле године било 19 у Београду, а просек је пет, биће их и ове године, али ће лето бити мање топло него прошло, са мање екстремно топлих дана.

БОНУС ВИДЕО:

ДА ЛИ СТЕ СЕ УЖЕЛЕЛИ ПЛАЖЕ?: Данас почиње сезона купања на Ади Циганлији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ