НЕПОСТОЈЕЋИ ФЕНОМЕН "СРПСКОГ ХЕГЕМОНИЗМА": Др Немања Девић о одликама политике у другој половини прошлог века (ВИДЕО)

В. Н.

01. 06. 2022. у 22:36

АКТУЕЛНОСТ теме и последице које и даље осећамо заслужни су за потребу да се пружи историјска интерпретација минулих догађаја везаних за националну историју из перспективе научника данашњице који са одређене временске дистанце и консултацијом бројних извора и сведочења успева да сагледа заносе и пркосе, успехе и суноврате одлука и поступака људи који су у првој половини прошлог века кројили судбину и пут Србије.

НЕПОСТОЈЕЋИ ФЕНОМЕН СРПСКОГ ХЕГЕМОНИЗМА: Др Немања Девић о одликама политике у другој половини прошлог века (ВИДЕО)

Фото: А. Шемић

Др Немања Девић објашњава феномен „великосрпског хегемонизма" и његову интерпретацију из визуре оних који су српску елиту карактерисали као империјалистичку. Он наводи да се идеја „баука великосрпства" јавља у раним двадесетим годинама 20. века, нарочито на Четвртом конгресу КПЈ, где је заснован став о трулом версајском поретку и вештачкој државној творевини коју је могуће разбити.

Према таквим схватањима, у оквиру Југославије развија се империјалистичка Србија која је подјармила друге југословенске народе, као што су Хрвати и Словенци који су „жртве експлоатације и злоупотребе српских политичких елита".

У том периоду, заоштрава се реторика о владајућој српској буржоазији, која је преименована у угњетавачку нацију. Од тада се, како др Девић наводи, могу распознати три фазе политике КПЈ: прва подразумева напуштање националног јединства и ослањање на сепаратистичке покрете, попут ВМРО. Друга је везана за динамични историјски период када су комунисти заговарали борбу против државе која је, према њиховом мишљењу, била резултат „интегралног југословенства" и „круна крваве владавине великосрпског фашизма", док је у трећој фази партија препозната као полулегална творевина, а Југославија као значајан антифашистички бедем.

Крајња фаза поклапа се са престанком фракцијских борби и појавом Јосипа Броза који је извршио реформу КПЈ. Он је, како др Девић истиче, иако некада истицаних србофобних ставова, „увек имао свест да говори за историју", те да је важно раздвојити револуционарну мимикрију и политичку партију.

Предавање др Немање Девићa на тему „КПЈ пре Другог светског рата и борба против ʻвеликосрпског хегемонизмаʼ може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 2. ДЕЦЕМБАР: Киша и суснежица, од 0 до 3 степена