ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ НАШЕ ДЕЦЕ: Вучић и Вархељи обишли радове на изградњи Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2" (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

30. 05. 2022. у 18:27 >> 18:49

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи обишли су радове на изградњи Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2".

ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ НАШЕ ДЕЦЕ: Вучић и Вархељи обишли радове на изградњи Универзитетске дечје клинике Тиршова 2 (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: М. Анђела

Како је Вучић истакао, у питању је импресивно и велико градилиште. 

- Све ће бити готово до краја октобра, а онда ћемо почети да градимо зграду. Најтежи делови изградње су управо ови. Ово је најтежи део посла. Надамо се да ћемо све успети да завршимо на време, у питању је велики пројекат. Очекујемо да ће ово бити готово 2024, евентуално 2025. године - објаснио је Вучић.

Председник је истакао да је за две ипо године направљен велики КЦ у Нишу, додајући да се нада да ће и "Тиршова 2" бити готова у истом мером.

- Надамо се да ћемо успети да завршимо ово за тај временски период. Због наше деце, ово ће бити првокласна установа, која ће значити нашој деци. Донећемо најновије медицинске технологије. Све оно што је најбоље на тржишту, биће у овој болници! - рекао је Вучић.

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Како је објаснио, упознајући мајсторе који раде на изградњи болнице, градилиште је окупило велики број радника из разних делова Србије који сада раде "као једно".

- Оливере, овај момак је близу Републике Српске, близу Мађарске, из Кикинде - објашњавао је председник.

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Вучић је поручио да је место за изградњу дечије болнице импресивно, огромне величине. Такође, захвалио се ЕУ, Вархељију и Урсули фон дер Лајен на донацији.

- Важно је да ће припремни радови бити завршени до новембра месеца. Укупно ће бити изграђено 60.000м2, од тога 40.000м2 медицинског простора, а остало ће бити гараже, паркинзи... Налазимо се у делу где се налазе готово све болнице и где смо много тога направили. Овај КЦ је импресиван, али без овог великог центра за лечење наше деце, не би био довољан. То што себе лечимо, ако не пружимо најбоље лечење нашој деци, мало вреди. Овај пројекат је завредио велику пажњу ЕУ и желим да им се захвалим. Они ће дати 35 милиона евра поклона да бисмо ми изградили ову велелепну болницу. То је огроман новац за нас, огромна вредност њихове подршке изванредном пројекту - казао је Вучић.

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Он је навео да ће ово бити центар за лечење све наше деце у региону. Каже и да је идеја о "Тиршовој 2" стара 33 године.

После нам од великих ствари остаје да буде изграђена Онколошка клиника. Председник каже да ћемо и за то тражити новац од ЕУ. Вучић се захвалио и радницима и рекао да "иза њих остају велика дела".

Фото: М. Анђела

Вархељи је рекао да је изградња "Тиршове 2" позитивна последица пандемије вируса корона. Казао је да неће бити европски комесар за проширење када радови буду завршени, али да би волео да види да је све завршено како треба.

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

Фото: М. Анђела

"Тиршова 2"

Градња "Тиршове 2" на 57.000 метара квадратних коштаће 117,2 милиона евра, од чега је за грађевинске радове процењено да је потребно 95 милиона евра, а остало за набавку опреме. 

Радове на изградњи нове дечје болнице са Вучићем и Вархеијем, обишли су и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Донација ЕУ за градњу те дечје клинике износи 35,7 милиона евра, што је једна од највећих донација које је Унија одобрила за пројекте ван сектора транспорта и енергетике, а друга транша се обезбеђује из зајма Развојне банке Савета Европе.

Прва фаза изградње дечије клинике Тиршова 2, која је у току у вредности од 6,2 милиона евра, започета је у октобру прошле године, а према најавама, планирано је да клиника у потпуности буде завршена до 2025. године.

Радови прве фазе изградње те нове дечје болнице требало би укупно да трају 210 дана, а базирани су пре свега на ископавању темељне јаме у склопу Клиничког центра Србије и изградњи приступне саобраћајнице ка ауто-путу.

Нова дечија клиника ће обухватити од 57.000 метара квадратних, од којих је 36.000 квадрата предвиђено за медицински простор са осам најсавременијих операционих сала и 37 кревета интензивне неге.

Фото: М. Анђела

Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе.  Зграда ће имати 11 спратова, три спрата подземне гараже, два подрума, приземље и пет спратова.

Предвиђена је и изградња гараже која ће се простирати на на 21.000 метара квадратних и имаће 550 паркинг места.  Дечија клиника "Тиршова 2" налазиће се у оквиру Клиничког центра Србије у непосредном окружењу ГАК Вишеградска и постојеће дечје клинике "Тиршова 1", а имаће директан приступ са ауто-пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ГЛОГОВАЦ САХРАЊЕН БЕЗ КРСТА: Глумчев отац је остао без речи - болна исповест родитеља