ЉУБАВ ЗА БЕОГРАД НА ПРВИ ПОГЛЕД: Страни предавачи и академци у студентском дому "Рифат Бурџевић" одушевљени нашом земљом и људима

Бранка Борисављевић

29. 05. 2022. у 10:00

БЕОГРАД и Србија су их очарали, већ при првом сусрету. Иако су, у програму међународне размене, могли да изаберу много познатије европске, али и светске високе школе, страни професори и студенти, њих око 50, одлучили су се за Универзитет у Београду. Дошли су из Португалије, Хрватске, Пољске, Бугарске, Аустрије и других земаља. И нису се покајали. Желе што дуже да остану код нас, а кад оду да се поново врате.

ЉУБАВ ЗА БЕОГРАД НА ПРВИ ПОГЛЕД: Страни предавачи и академци у студентском дому Рифат Бурџевић одушевљени нашом земљом и људима

Фото М. Анђела

И предавачи и академци живе заједно у Студентском дому "Рифат Бурџевић" на Звездари. Већ при уласку у прелепо двориште и случајни пролазник може осетити позитивну енергију у ваздуху. Гости из света нас дочекују насмејани и љубазни. Сви су као породица. И док наши студенти знају да кукају да су им лоши смештај, храна, хигијена, странци немају замерке.

Иако су предавачи себи могли да приуште смештај у неком од бољих престоничких хотела, ипак су изабрали студентски дом. Поносно нам показују мале собе, хвале како је чисто, функционално и не крију одушевљење храном у студентској мензи.

Професор Хосе Карлос предаје португалски као страни језик на Филолошком факултету. У Београд је стигао у октобру 2019. године, непосредно пре избијања пандемије. Могао је да иде у афричке земље. Али, изабрао је Европу и Београд. Прија му због културе, музике, хране.

- У почетку сам стално био у соби због ковида, а чим се отворио аеродром вратио сам се у Португалију и предавао преко "Зума" - прича Карлос. - По повратку, осим професора, постао сам туриста. Заволео сам Београд. Божанствен је град. Обишао сам Народни музеј, Храм Светог Саве, одлазим у оперу и позориште. У дому ми је прелепо. Посебно овај поглед на прелепо зеленило. Српска храна је веома укусна. А у нашој кантини - сјајна. Постоји велик избор јела, салата. Иако Португалци воле рибу, ја бирам месо.

Открива да воли да обилази пијаце, шета звездарском шумом, посећује кафиће на платоу и оне поред река. И за своје студенте има само речи хвале. Каже да су то зрели људи и да је само у Србији видео да су млади људи полиглоте. Говоре и по пет-шест страних језика. Зато је веома лако радити с њима.

- Срби славе живот, где год отворите врата чека вас неко позитивно изненађење - открива нам Карлос. - Свуда је некако живо, пуно позитивне енергије. Пријатељу из Дубаија сам показао град. Одушевљен је. Не знам да ли ћу остати и следеће године. И студенти ме желе. Кажу да нисам строг. Мој избор је Београд, али ја не одлучујем о томе.

Његова колегиница Антонета Алипијева долази из Бугарске. Већ пет година живи у дому. Професор је бугарске књижевности на Филолошком факултету. Открива нам да има добре студенте, али и оне који воле понекад да "пландују". Ипак, сви су добри.

Открива нам да има доста сличности међу нашим народима. Упркос свим проблемима, како каже, "живострујни" смо или, у преводу, живи и срећни.

Из Ријеке је у дом на Звездари стигла Дина Љубиша, студенткиња Економског факултета. За писање мастер рада је одабрала ФОН. Са нескривеним задовољством нам преноси своје утиске.

- Хтела сам на размену да одем тамо где је слична култура, где сам сигурна, где знам да ће ми бити добро и да ћу уживати - открива нам Дина. - Супер је смештај и исхрана. Имамо три бесплатна оброка, добра је кухиња са пуно избора јела. Баш оно што сам очекивала - добри људи, добра храна, добар провод. Сигурно ћу се вратити.

Каже да се углавном дружи са бруцошима из Србије, који су у дому. Није заобишла ни познате клубове и сплавове, по којима је наш главни град познат. Њен осмех говори какав је провод био.

Вероника Савчук, из Пољске, на другој је години одсека теорије савремене уметности и филозофије на Филозофском факултету. Дошла је у фебруару и остаје један семестар. Српски већ одлично говори. Свиђа јој се све, а пре свега, људи и атмосфера, што је, каже, најважније.

- Београд сам изабрала случајно, завртела глобус и прстом погодила - прича нам Вероника. - Велика разлика је у систему образовања. У Пољској више морамо да мислимо, читамо, пишемо и разумемо градиво. Овде више учимо напамет. Професори су сјајни, могу да говорим на енглеском. Ту су да ми помогну шта год треба.

И она је упознала ноћни живот, али каже да "домци" организују много бољи провод.

- Хтела сам да дођем у Београд јер ми се свиђају балканске државе - каже њена другарица Јулија Лорек. - Нисам очекивала собу са кухињом и купатилом. Београд има неку посебну атмосферу, овде се сви дружимо. Ма, све ми је код вас супер. Обавезно долазим поново.

БИЛАТЕРАЛНИ СПОРАЗУМИ

У ДОМУ "Рифат Бурџевић" бораве студенти на основу билатералних споразума између нашег и осталих универзитета. Односе се на професоре и студенте, који могу један или више семестара бити на неком од наших факултета.

Такође, странци који су стипендисти Владе Србије, живе у "Студењаку". На Универзитету у Београду тренутно је око 400 страних академаца, од којих је највише оних чије школовање плаћа наша држава, око 350.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана