УВЕК СА РАДОШЋУ ДОЛАЗИМ У БЕОГРАД: Анико Леваи, супруга мађарског премијера Орбана, о сарадњи двеју земаља, нашем народу, култури...

Вукица Стругар

29. 05. 2022. у 11:00

У ЗГРАДУ Националног плесног театра у Будимпешти, без икаквог видљивог обезбеђења и протокола, ушетала је са пријатељима Анико Леваи, супруга премијера Виктора Орбана. Правница, мајка петоро деце, хуманитарац, "декларисана" куварица и - велики љубитељ српске културе, спорта, па и гастрономије. Овог пута, појавила се у "улози" гледаоца, привучена представом нашег Ансамбла народних игара и песама "Коло" и њиховом представом "Соколова песма".

УВЕК СА РАДОШЋУ ДОЛАЗИМ У БЕОГРАД: Анико Леваи,  супруга мађарског премијера Орбана, о сарадњи двеју земаља,  нашем народу,  култури...

Фото Епа

Обећање за разговор пало је лако, уочи самог извођења. Прихватила га је без двоумљења, са осмехом. Речено, учињено: чим се завршила представа, без оклевања, са унучицом која је трчкарала око ње, пошла нам је сама у сусрет. На питање како јој се допала игра београдских уметника и њихова прича о љубави и слободи (у режији Габора Михаљија), одговорила је:

- Уживала сам у сваком моменту! Мислим да се један народ најбоље може упознати преко песме и игре... Посебно ми се у представи допао стих "ако птицу волиш, буди небо, а не кавез"... Ми имамо пуно додирних тачака, па и сличности. Поготово у култури. Надајмо се да ће се ова сарадња и у будућности наставити. Уосталом, ово вече је за то доказ. Новију српску књижевност не познајем баш најбоље. Раније, док је постојала Југославија, боље смо били информисани. Ипак, пратим позоришни живот и радујем се да у Будимпешту долазе београдски и новосадски театри. Веома је важно да размењујемо гостовања. Да, допада ми се и трубач Бобан Марковић. Кад год има концерт у Будимпешти, све је пуно!

Спонтано и непосредно наставља причу о свему другом што је веже за Србију, присећа се успомена из младости, шетњи Београдом, неких специфичности и обичаја:

- Кад смо били деца, одлазак у Југославију био је велика ствар. Често смо путовали у Београд на одбојкашке утакмице. Чинило нам се као да идемо на Запад. Код вас се много слободније живело, људи су били лепо обучени, једноставно, други се ваздух дисао... Зато нам је било веома тешко кад је избио рат. Осетили смо да се руши читав један свет... Јако болно и за нас, јер се све то дешавало блиском, братском народу. Тих деведесетих година радила сам у хуманитарним организацијама и до данашњих дана одржавам добре односе са свим народима бивше Југославије са којима сам сарађивала. Лепо је видети да сте, после свих тих тешких година, пронашли себе.

Анико Леваи са нашом новинарком / Фото Приватна архива

Можда зато што је ова по свему несвакидашња дама, објавила кувар "Кухињски прозор" (чланица је и уредништва гастрономског часописа "Мађарска кухиња"), у опуштеном ћаскању настављамо причу о храни:

- Кад год негде путујем, волим да видим шта људи једу. Помало вам и завидим, јер имате више домаћих производа од нас, шунки, кобасица. И иначе, постоји код Срба много тога што ми се допада. Сећам се како сам, својевремено, због мужа и сина често морала да идем на фудбалске утакмице. И док у Мађарској синове кад су мали на тренинге воде мајке, у Србији то раде очеви. Родитељи код вас одгајају децу тако да свако има своју улогу и задатак у породици. То ми се веома свиђа.

На нашу радозналост какве утиске у новије време носи из Србије, каже:

- Увек са радошћу долазим у Београд. Последњи пут била сам пре неколико месеци. Уживам у шетњама на обали Саве, дивним споменицима. Чини ми се, сваки пут видим нешто ново.

ЗАЈЕДНО ОД СТУДЕНТСКИХ ДАНА

ИЗ биографије наше саговорнице сазнајемо да је рођена 1963. године у Солнику. Завршила је гимназију у родном граду, Правни факултет у Будимпешти. Љубав са Виктором Орбаном потиче из студентских дана, а пар се венчао 1986. године. Имају сина и четири кћери, од којих су добили троје унучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 30. ЈУН: Врело, највиша до 37 степени, грмљавина и пљускови у планинама