“Град светлости” позива вас да осетите чаролију безвременог

Промо

26. 05. 2022. у 16:00

Охрид је „Вечити Град“ у југозападном делу Македоније, који својим исконским пулсом повезује стара и нова времена заувек.

“Град светлости” позива вас да осетите чаролију безвременог

Фото: ТО Охрид

Град Охрид је културна историја С. Македоније у малом, најбитнији образовни центар и извор писмености словенских народа. Због великог броја цркава и манастира, град је познат као Балкански и Европски Јерусалим. 365 цркава и манастира је на броју, део њих дивним призором. Црква Светог Јована - Канео у језерску ширину и бисерни одраз остаће у трајном сећању свих оних заљубљеника у духовни мир и лепоте недотакнуте природе.

Фото: ТО Охрид

Охрид пружа бројне могућности за уживање, чак и за најпрефињеније укусе. Огромни број догађаја у току целе године не могу остати непримећени. Традиционално Охридско лето је једно од најпосећенијих, где су врхунска светски позната имена доживела део своје промоције.

Фото: ТО Охрид

Охрид је право изненађење за посетиоце који очекују тихи историски градић. Погледајте различита лица Охрида у ноћи - од мистичног и мирног до вибрирања и модерног. Одлична могућност да видите најпознатију страну Охрида, дискретно осветљена испод вела ноћи, између сакривених малих улица, цркава и најлепших места за језерски призор...

Фото: ТО Охрид

Пабови, барови и клубови су део традиције и увек нуде пријатну забаву и позитивну атмосферу, али и узбудљиве и незаборавне ноћи.

Фото: ТО Охрид

ОХРИДСКО ЈЕЗЕРО - НЕИСЦРПНО ДНО РЕТКОСТИ

Охридско језеро је проглашено за Светско наслеђе и заштићено је са стране УНЕСКО-а. Ово језеро је једно од најдубља и најстарија језера у Европи са више од 200 ендемских врста. Висина старости Охридског језера, које вам на изласку сунца изгледа као да се тек родило у зору, лежи у траговима из прастарог живота на дну његових вода. Предпоставља се да је старо између 4 и 10 милиона година. Слатко језеро које нуди дупло задовољство за љубитеље водних спортова и адреналина. Непоновљив доживљај - ронење у подводним археолошким проналазиштима, јединствени на Балкану, између атрактивних ендемских форма живота, као на пример охридски округли сунђер.

Фото: ТО Охрид

С.Македонија је отаџбина гурмана и далеко познате македонске гостољубивости

С.Македонија је Земља укуса. Када у С.Македонији седнеш на ручак, још при првом залогају осетићеш већи апетит, а то је резултат хране коју су ти принели. Кад попијеш само гутаљ вина, више никад нећеш моћи угасити жељу за још. Овде људи знају како да уживају у храни, а јело је својевидни ритуал.

Фото: ТО Охрид

Изобиље укуса и мириса македонске кухиње је последица великог броја сунчаних дана током године. На овом тлу клима је погодна за узгој воћа, поврћа, различитих биљака и зачина. Сваке године воћњаци и баште с поврћем дају неодољиво укусан род, бачве су увек пуне, а месо је изванредног квалитета. У С.Македонији је лако удовољити свачијој кулинарској жељи – и онима који су љубитељи меснатих и рибљих специјалитета и онима који би радије вегетаријанску храну. Свако годишње доба нуди одређену сезонску храну, а скоро сваки крај има свој специјалитет. Једноставно, открива вам се велики избор приликом кога не можете да погрешите.

Фото: ТО Охрид

Долина укуса гаси жеђ сваког туриста још при првом гутљу најквалитетнијег македонског вина. Постоји легенда која каже да је неко време у најсушнијем региону у с.Македонији, Тиквешки, било више вина него воде. У прилог томе сведоче остаци некадашњих кућа од ћерпича у нека тиквешка села. Прича се да се тада блато за ћерпич правило од вина. Свежину македонског вина је одувек представљала изазов чак и македонским краљевима Филип Други и Александар Македонски, који су познати као велики љубитељи вина.

Фото: ТО Охрид

Македонске винарије широко отварају врата свим поститељима који хоће да науче нешто више о историји винских региона, о процесу производње вина, о спајању прошслости и будућности, о традицији старих мајстора у складу са савремени знањем и технологијом која нам омогућава да за трен осетимо бесмртност, која је сакривена у сваком гутаљу вина. Са тимом сомелијера, на забаван, неформалан и релаксирајући начин можете да окушате различите врсте вина у комбинацији са различитим врстама хране.

Фото: ТО Охрид

Када прођете аутопут Е75 кроз Скопљу, Велес, Стип, Кавадарци, Неготино, Демир Капије и Дојран, посетите неки од 79 винарија И у мирису вина које зри, начујте тајне неоткривене С.Македоније.

Фото: ТО Охрид

Позивамо вас на гурманској тури кроз С.Македонију да би сте остели укус уживања и жудњу за животом!

Фото: ТО Охрид

Дојранско језеро- мирис Медитерана

Право место на којем можете осетити климатске утицаје са Медитерана је околина Дојранског језера, које се налази у југоисточном делу С.Македоније. Отвореност ка југу и ниска надморска висина (148 метара) узрокују да средња годишња температура воде буде између 15- 18 степени, а у току лета чак између 25-27 степени, тако што ц́ете помислити да се налазите у води неког тропског језера. Дојранско језеро, површине од 43,1 км2, је најмање тектонско језеро у земљи, а уједно је и најплиц́е – максималне дубине од 10 метара, језеро представља реликтни остатак некадашњег плеоценског Пеонског језера.

Фото: ТО Охрид

Богато је фитопланктоном (од којег су нај- заступљеније плаво-зелене алге Цyанопхyцеа) и зоопланктоном (од којег су заступљене 23 врсте рачића и већи број шкољки). Висока продукција планктона значи и богатство рибом. У језеру има око 15 врста рибе. Лета у Дојрану су врућа и сува, а зиме благе и влажне. Због богатства ендемских врста алги које живе у језеру моћи ћете да се надишете јода, и не пропуштајте могућност да на себе нанесете мало лековитог дојранског блата. Ако тражите место за одмор и смиреност, у загрљају медитеранског амбијента, окружени невероватном лепотом околине, тада је Дојран право место за вас.

Насеље у Дојран има туристичко-рекреативну функцију са великим бројем викендица. Поред дојранске обале постоје 40 хотела и одмаралишта,неколко модерних казина и над 600 викенд –кућа. Пабови, барови и клубови су део традиције и увек нуде пријатну забаву и позитивну атмосферу, али и узбудљиве и незаборавне ноћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце