ОСРЕДАК ЧУВА БЛАГА ПРИРОДЕ: Специјални резерват код Крушевца један од најбогатијих мочварних станишта

С. БАБОВИЋ

26. 05. 2022. у 11:00

ИАКО је тек пре две године почео да ужива статус заштићеног подручја, Специјални резерват природе Осредак код Крушевца све је популарнији. Сматра се једним од најбогатијих мочварних станишта у долини Западне Мораве и овог дела централне Србије: на површини од 246 хектара, који се територијално простире кроз три крушевачка места (Кукљин, Бела Вода, Глободер) и насеље у Трстенику (Бресно Поље) налази се царство птица, ретких водоземаца и гмизаваца, али и биљака.

ОСРЕДАК ЧУВА БЛАГА ПРИРОДЕ: Специјални резерват код Крушевца један од најбогатијих мочварних станишта

Фото Град Крушевац

Списак биљних и животињских врста, који би требало да се заштите управо у резервату је подугачак. Подразумева чак 44 врсте. Тако је очувана заједница беле врбе, беле тополе, угрожене, ретке врсте жути локвањ, гавез, зова. У резервату цвркуће 83 врсте птица, што представља чак 24 одсто укупног броја врста птица у Србији, а међу њима 60 су ретке и заштићене. Ту су и два значајна станишта водоземаца (зелена жаба, крастава жаба, зелена крастава жаба) и гмизаваца (барска корњача, белоушка, рибарица, смук).

- Циљ је не само очување резервата, већ и подизање еколошке свести код деце, младих, али и старије популације - о значају природе, биљног и животињског света, елиминисању негативног утицаја људи и нарушавању биолошке равнотеже - напомиње Снежана Радојковић, директорка ЈКП "Крушевац", који ће управљати резерватом све до 2030. године.

И осам врста сисара, сврстаних у категорију националног и међународног статуса заштите, живи у резервату (видра, зец, дивља мачка, срна, ласица, ондатра, дивља свиња). Посла у резервату је доста, али већ је, наводе надлежни, доста и учињено. Чак 5.000 кубика отпада уклоњено је из резервата, покошено је више од три хектара непожељних биљних врста, а у сарадњи са Министарством екологије, одакле је пристигло теренско возило, радило се на обележавању граница подручја под заштитом, постављању едукативних и информативних табли.

Фото Град Крушевац

- Крушевац подржава све активности у вези са заштитом природе и очувањем биолошке разноврсности, а посебно је значајна едукација од најмлађих дана - каже градоначелница Јасмина Палуровић. - Да би се заштићено подручје Осредак на адекватан начин очувало и ревитализовало, укључен је читав тим стручњака. Планови су да се набаве кућице и чамци за чуваре, изгради визиторски центар, осматрачница за птице.

Конкретну корист од резервата могао би да има и сеоски живаљ, који се на мочварној територији тешко може бавити пољопривредом. Немала су и културна дешавања и трагови вредне баштине недалеко од резервата (манифестација Беловодска розета, 420 мајдана пешчара, Музеј клесарства).

- Развој туризма биће усмерен на еко-туризам, излетнички и туризам посебних интереса (посматрање птица, пешачки маратони, камповање, фото-сафари) - наводи се у Плану управљања резерватом Осредак 2021-2030.

И управо у назначеном, деветогодишњем периоду, Крушевац и Влада Србије определиће значајна средства у развој једног од својих најмлађих резервата: близу 59 милиона динара.

Фото Град Крушевац

НЕПРИЈАТЕЉИ ПРИРОДЕ

СПЕЦИЈАЛНИ резерват Осредак има и угрожавајуће елементе, попут експлоатације речних седимената, што је до сада посебно било изражено на десној обали Западне Мораве. Рад багера и кретање тешких камиона, одговорних за негативне издувне гасове и буку, загађење воде, отпаци из кланица, грађевински материјал, неконтролисан лов, само су неки од "непријатеља" заштићеног подручја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова