ШКОЛА УЧИТЕЉА РОДА СРПСКОГ: Обновљена призренска Богословија Кирила и Методија духовном академијом обележила век и по постојања

Д. Зечевић

24. 05. 2022. у 22:22

ДАНАС прослављамо словенске просветитеље браћу Кирила и Методија којима је посвећена наша Богословија у Призрену. Она живи и постоји на овим просторима, са прекидима, нешто више од 150 година. Овде на овом месту се сведочи Христос, вера православна, хришћанска, тако да је наша Богословија заједно са Пећком патријаршијом и осталим светињама највише допринела да ми постојимо и останемо на овим просторима. Одавде излазе свршени богословци, који треба да заору бразду на њиви Господњој, да буду свештеници и учитељи рода свога.

ШКОЛА УЧИТЕЉА РОДА СРПСКОГ: Обновљена призренска Богословија Кирила и Методија духовном академијом обележила век и по постојања

Призренска богословија / Фото Д. З.

Ово је на духовној Академији поводом 151. године постојања и рада призренске Богословије поручио ректор ове духовне школе и епископ рашко-призренски Теодосије. Од обнављања ове духовне школе, пре једанаест година, стасава седма генерација богослова.

- Велика је част као и обавеза, али у исто време и неизмерна радост што већ једанаест година функционишемо у обновљеној Богословији. Испуњени смо неизмерном радошћу због наших ученика посредством којих нам долази неизмерно обиље јер овде имамо свега што нам је потребно - каже нам отац Исидор, заменик ректора.

Професор Дејан Ристић истиче да је брига професора о ученицима у Призрену далеко већа него у другим школама, али да се срећом не суочавају са проблемима.

- Ђаци су нам на оку сваког тренутка и заиста немамо никаквих проблема, јер овај град је показaтељ да, иако можда није најлакше, можемо да живимо овде баш као и сви остали - каже нам професор.

Осим духовне академије свим гостима уприличено је послужење док су ђаци приредили културно-уметнички програм.

ПЕТКОВИЋ: ОВДЕ ТРЕБА ДА ОСТАНЕМО

ОДАВДЕ, из царског Призрена упућујемо поздрав свим људима добре воље. Стари Призренци памте и оне дане када је овде живело више од 10.000 Срба. Нажалост, њих овде више нема као што их нема ни у Клини, Истоку, Пећи, као што их нема у Приштини. Али чињеница да овде има неколико српских душа, да се овде налази катедрални храм Светог Ђорђа, да се овде налази обновљена жива Богословија која данас слави славу Светог Ђирила и Методија јесте показатељ да смо свој на своме и да овде треба да живимо и да овде треба да опстанемо и останемо. То је у уторак поручио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у Cркви Светог Ђорђа у Призрену.

Петковић је честитајући празник верницима поручио да је важно да чувамо своје постојање на Косову и Метохији. Навео је да је Канцеларија много помогла до сада и истакао да ће и убудуће чинити све што може и у наредном периоду како би Богословија могла да опстане.

- Ако је издражала век и по треба и у наредним вековима да траје - истакао је Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа