Почиње М3 гејминг викенд: 13 тимова правиће игре 48 сати уз подршку ментора из гејминг индустрије

Промо

24. 05. 2022. у 14:23

Отворено такмичење у прављењу игара за младе таленте, изложбе, играње игара и дружење обележиће последњи викенд маја и манифестацију Мај месец математике

Почиње М3 гејминг викенд: 13 тимова правиће игре 48 сати уз подршку ментора из гејминг индустрије

Фото: Промо

Мај месец математике ове године прати велики број занимљивих садржаја, изложби, радионица, па чак и представа. Посебну пажњу привлаче такмичења у којима учествује млади, ученици, наставници. Овогодишњи организатори манифестације Центар за промоцију науке, Математички институт САНУ и Нордеус фондација осмислили су активности које повезују математику, уметност, гејминг, програмирање. Једна од тих активности је и тродневни гејм џем, такмичење у развоју игара на задату тему, који ће се одржати у оквиру М3 гејминг викенда у Дорћол Платз-у.

Поред гејм џема као централног догађаја М3 гејминг викенда, који се организује уз подршку гејминг студија Playstudios Europe, а трајаће од 27. до 29. маја, присутни ће имати прилику да буду део сајма игара домаћих независних тимова, да виде занимљиве радове интерактивне уметности наших средњошколаца из уметничких школа, као и да играју савремене и ретро игре.

Гејм џем је сјајна прилика за младе да уз помоћ ментора направе своје прве игре, стекну драгоцено искуство и повежу се са професионалном гејминг заједницом. Тимовима ће бити придружени и средњошколци који су кроз програм Мејкерс лаб правили своје игре и изложили их у оквиру манифестације М3, како би своје знање утврдили и допринели колико могу. Динамична атмосфера и такмичарски дух биће присутни током целог викенда, а учесници и такмичари имаће прилику да размењују идеје, разговарају и забављају се заједно.

Гејм џем

Инспиративно предавање Мајка Мовела, консултанта из области дизајнирања видео-игара, у петак од 18ч помоћи ће учесницима и присутнима да додатно размишљају о креативним процесима у индустрији видео-игара. Након тога, генерални директор гејминг студија Playstudios Europe Никола Митић откриће и тему на коју ће тимови правити своје игре и званично ће отворити такмичење. 13 младих тимова предано ће радити на креирању игара уз подршку више од 15 ментора. Учесници самог гејм џема унапред су одабрани кроз пријаве како би се формирали тимови комплементарних знања и вештина, способни да за кратко време направе игру.

Такмичење се званично завршава у недељу у 17ч до када су сви тимови у обавези да предају своје радове. Након тога, од 18.00 до 20.30 следи представљање радова. На самом крају, жири бира најбољу игру, а победничке тимове очекују награде. Све фазе такмичења биће отворене за јавност.

Сајам игара, изложбе и остале активности

У Србији тренутно постоји неколицина младих тимова који своје напоре улажу у креирање игара. Неки од њих ће сигурно у будућности својим производима конкурисати светским студијима, а до тада организатори су желели да им пруже прилику да своје радове представе у оквиру М3 гејминг викенда. У суботу, од 10ч до 18ч, шест студија представиће своје игре широј јавности, добити повратну информацију, видљивост и нове играче.

Такође, у петак од 16ч до 17ч у Коска бару биће одржана панел дискусија „50 година индустрије видео-игара” поводом објављивања књиге „Тотална историја видео-игара” професора др Манојла Маравића. О томе како су видео-игре стигле у Србију, какав је положај жена у овој индустрији, вези игара и других уметности, као и сензационалистичком извештавању о играма говориће др Љиљана Гавриловић са Филозофског факултета, Стефан Алидини и професорка Добринка Кузмановић са Филолошког факултета.

Поред сајма и панела биће организована и изложба радова интерактивне уметности средњошколаца из уметничких школа у Београду и изложба ретро гејминг конзола.

Да подсетимо, Мај месец математике ове године отворен је 10. маја у Силосима. Ученици, наставници и професори имали су прилику да учествују у конкурсима као што су Едугејминг конкурс, Тетрис из моје маште, али и да присуствују Математеатру и другим предавањима, активностима и изложбама које за циљ имају популаризацију математике и приближавање кративног процеса креирања видео игара деци, наставницима и свим заинтересованима. Мај месец математике траје до 31. маја, а пред нама су проглашења победника конкурса, додела награда и још занимљивих програма.

ПРОГРАМ ГЕЈМИНГ ВИКЕНДА, Дорћол платз

27. 5. 2022 - 29. 5. 2022.

ПЕТАК 27. 5.

16.00 - 17.00 - Панел дискусија „50 година индустрије видео-игара” у Коска бару

18.00 – 18.30 – Отварање Гејм џема и представљање теме
18.30 – 19.15 – Мотивационо предавање Мајкла Мовела
19.30 – 22.00 – Развој концепта игре уз менторе

СУБОТА 28. 5.

10.00 – 18.00 – Ментори из гејминг индустрије на Гејм џему

10.00 – 18.00 – Сајам индие игара у Коска бару

НЕДЕЉА 29. 5.

16.00 - 17.00 - Званичан завршетак такмичења и предаја радова

18.00 – 20.00 – Представљање игара пред публиком и жиријем
20.00 – 20.30 – Проглашење победника и додела награда

Више детаља о програму манифестације Мај месец математике можете наћи на порталу: м3.рс

Више информација о организаторима:
Центар за промоцију науке: www.цпн.еду.рс
Математички институт САНУ: www.ми.сану.ац.рс
Нордеус фондација: хттпс://нордеусфондација.орг/

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!