СТИЖУ НАМ ЈАКИ ПЉУСКОВИ И ГРАД: РХМЗ издао упозорење за Србију

Novosti online

23. 05. 2022. у 18:32

СУТРА у Србији нестабилно са пљусковима и грмљавином, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

СТИЖУ НАМ ЈАКИ ПЉУСКОВИ И ГРАД: РХМЗ издао упозорење за Србију

Фото: П. Милошевић

Локално су могуће и краткотрајне временске непогоде: град и јак ветар, са већом вероватноћом у брдско-планинским пределима.

Фото: Принтсцреен РХМЗ

 

На основу последњих резултата нумеричких климатских модела временска прогноза доноси топлије и сушније лето у односу на лето 2021. године, каже проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ.

- Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току лета 2022. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до плус два степена. Очекиване вредности средње летње температуре ваздуха биће у интервалу од 21 до 24 степена у нижим пределима, а од 13 до 17 степени у планинским пределима - навео је он и додао да ћемо имати и тропске дане.

- Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана с максималном температуром ваздуха вишом од 30 степени бити у интервалу од 30 до 55, а на планинама до пет дана. Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа - каже Николић и додаје да климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити испод вишегодишњег просека.

- Сезонска количина падавина је у интервалу од 120 мм до 240 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 190 до 250 милилитара.

Прогнозира се да ће број дана с падавинама већим од 0,1 милилитра током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 18 до 28, а на планинама до 36 - закључује Николић.

БОНУС ВИДЕО - ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА ЕТНА: Погледајте како се ужарена лава спушта низ стране вулкана

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИТ: Србин залутао на нудистичку плажу у Грчкој, није веровао шта види