ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - НАДРЕАЛИСТА, ВОЈНИК РЕВОЛУЦИЈЕ И ДИПЛОМАТА: Прилози за биграфију Константина Коче Поповића

И. М.

24. 05. 2022. у 17:14

НЕМА никакве сумње да је Коча Поповић био и остао особена личност нашег поднебља. У свему је био нешто другачији. И међу надреалистима се истицао својом посебношћу. Његове колеге сматрају да је био ненадмашан и као војни командант.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - НАДРЕАЛИСТА, ВОЈНИК РЕВОЛУЦИЈЕ И ДИПЛОМАТА: Прилози за биграфију Константина Коче Поповића

Архива

Од укупно дванаест министара спољних послова, био је далеко најбољи и најцењенији у свету. Није никаква фраза када се каже да је Коча ишао кроз живот „путем којим се ређе иде“. Добио је добро основно образовање у Швајцарској и солидно средње у Другој мушкој гимназији у Београду.

Постављени темељ чекао је монументалну животну грађевину, а она од младости свог истрајног неимара. Као студент париске Сорбоне из имућне грађанске породице, напајао се знањима и обичајима француског грађанског друштва и благодетима светске литературе, у свему далеко од искључивости совјетског бољшевизма и његових окрутних обичаја и ограничења.

Као да је његово опредељење за надреализам било природно, а тежња ка немогућем сасвим нормална ствар. Отишао је даље од надреализма и намерно се суочио са суровошћу реалног живота. Отишао је у Шпанију нимало сигуран да ће се из ње жив вратити.

У Комунистичку партију је ушао знајући добро да му као интелектуалцу у њој неће бити ни лако ни комотно. Прави интелектуалац мисли својом главом, а КПЈ, саздана на увезеним и прихваћеним бољшевичким принципима, начелима и правилима, није погодно место за мислеће, већ за дисциплиноване. Бољшевизам не подноси опоненте.

Народноослободилачка борба је од Коче створила легенду, иако се он грозио те квалификације и те код нас олако изговаране речи. Нити је краљ Александар превише подносио војводу Мишића, а ни Тито Кочу. Владари с муком и тек колико морају подносе творце својих победа.

За себе, у време када је био начелник Генералштаба 1949, у анкетном листу, који су попуњавали сви чланови КПЈ, у рубрици занимање уписао је – публициста, мислећи на предратно време, а можда и уопште.

У време Кочиног рада у дипломатији изграђена је потпуно самостална спољна политика – политика несврстаности. Проблеми су настајали када се најужи партијски врх повијао под захтевима СССР-а и када смо одступали од несврстаног курса, истовремено желећи да задржимо у њему лидерску позицију.

Енигму звану Коча Поповић решаваће многи, дуго, и свако у свом времену. Српска историја неће моћи да заобиђу његову личност без обзира на наш готово традиционални немар када су у питању људи који могу бити белег једној епохи.

ФОТОГРАФИЈЕ: Стеван Крагујевић, легат Коче Поповића и Лепе Перовић, Архив Града Београда, Музеј Југославије, Википедија, , Архив Југославије, Фејсбук, Музеј Београда, Архив "Новости" и "Борбе"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПАС У ТУРСКОЈ И УН: Зеленски се узда у Ердогана - Украјина тражи гаранцију