ДОКТОР ШЕКЛЕР О МАЈМУНСКИМ БОГИЊАМА: Стручњак открио детаље о вирусу

Танјуг

21. 05. 2022. у 21:17

МАЈМУНСКЕ богиње се не преносе лако, а примећено је да највише од ове болести оболевају мушкарци од 20 до 40 година, који су били у блиском контакту са другим зараженим мушкарцем, рекао је Танјугу вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.

ДОКТОР ШЕКЛЕР О МАЈМУНСКИМ БОГИЊАМА: Стручњак открио детаље о вирусу

Фото Принтскрин / РТС

Он је истакао да уколико вирус и стигне у Србију, нема разлога за бригу, јер смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а фармаколошка терапија је делује на адекватан и ефикасан начин.

Подсетио је да резервор за мајмунске богиње нису мајмуни, како се може претпоставити, јер ове врсте оболевају подједнако као и људи, већ резервоар ове болести представљају многобројне врсте глодара које живе у западној и централној Африци.

Навео је да су се први људи заразили вирусом мајбунских богиња 70-их година, док је први случај код мајмунске врсте био 1958. године.

- Овај вирус не изазива никакве превелике проблеме код људи, пре свега зато што се тешко преноси. Значи није тако инфективан и врло мали проценат људи, од укупног броја особа која је била у контакту са оболелим, се разболи - нагласио је Шеклер.

На питање који су симптоми и да ли има разлога за бригу, с обзиром на то да је манифестација ове болести на кожи "застрашујућа", вирусолог је казао да се у обзир мора узети и једна необична околност, а то је да су сви оболели до сада мушкарци од 20 до 40 година старости.

Рекао је да је установљено да је одређени број тих мушкараца био у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем, прецизирајући да "када каже у блиском контакту, мисли на хомосексуалце".

Шеклер сматра да када се и ова чињеница узме у обзир тек онда има мање разлога за панику и страх, а, како је поновио, потврђено је и да се вирус тешко преноси.

- Највише што је до сада оболело људи, то је по пар стотина њих, најчешће у западном и централном делу Африке у њиховим здравственим условима, који нису ни упоредиви са европским стандардима рада здравствених институција - рекао је Шеклер.

Истакао је да су многе ствари упитне када је реч о мајмунским богињама попут тога зашто у неким земљама има велики број заражених, док се у другим спорадично зарази по неколико мушкараца и додао да је кјучно питање зашто нема случајева заражених жена.

Објаснио је да вируси осталих богиња не праве никакву разлику по половима и навео је да је у афричким условима смртност од ових богиња износила око 11 одсто, а последњих година је смртност између три и шест одсто, при чему је смртност већа код млађих категорија - тежи облици болести су се појављивали код деце, код старијих не.

Такође, Шеклер је рекао и да вируси богиња врло слабо мутирају будући да је реч о ДНК вирусима, за разлику од короне која је РНК вирус.

Поручио је да од мајмунских богуња нема никакве посебне превентиве и да је довољно да се људи "нормално понашају", како би се заштили од овог вируса - водити рачуна о хигијени, прати руке и избегавати контакт са зараженима.

- Код богиња је добро што је болесник заразан тек када се појаве симптоми. Инкубација може да траје од пет до 14 дана, а када се појаве симптоми та особа је јако инфективна, јер из сваке красте излазе милиони честица вируса - казао је Шеклер.

Сматра да ако мајмунске богиње дођу у Србију, "ништа неће променити животе милиона Срба, уколико се појави један или два случаја оболелих".

Додао је да у целој Европи нема смртних случајева са једне стране, док са друге, постоји добра потпорна терапија и антивирусни лекови који умањују умножавање вируса, и поновио да нема разлога за бојазан.

БОНУС ВИДЕО - ХРАБРИ ДОН ПРЕДВОДИ ДЕМИНЕРЕ: Пас на челу екипа МУП које проверавају дојаве о бомбама

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПАС У ТУРСКОЈ И УН: Зеленски се узда у Ердогана - Украјина тражи гаранцију