МАТЕЈУ МИР У СПЛИТУ: Отац Ненад Периш замолио своје суграђане да ипак поштују жељу најближих

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

21. 05. 2022. у 20:05

Матеј Периш свој мир наћи ће у Сплиту, граду из којег је кренуо на прославу Нове године у Београд, да би из неразјашњених околности живот завршио у хладној реци. Сахрана ће бити у кругу породице, тиха, уз поруку његовог оца Ненада да се живот мора наставити "до неког новог сусрета".

МАТЕЈУ МИР У СПЛИТУ: Отац Ненад Периш замолио своје суграђане да ипак поштују жељу најближих

Фото: З. Јовановић

"Човек који изгуби некога као што сам ја изгубио свог Матеја има само једну наду, а то је да му буде што ближе", каже херој ове драме са тужним завршетком, Ненад Периш, који је заједно са Матејевом мајком и сестрама 139 дана чекао да се разјасни Матејева судбина. Замолио је Сплићане да испоштују жељу породице да сахрана буде достојанствена, без јавности.

"Желим у миру да се опростим од свог сина", каже Ненад, који је све ове дане наглашавао да му је Матеј смисао живота. Од недеље 2. јануара како је господин Периш дошао у Београд да тражи сина, све до телефонског разговора када су му потврдили да је тело младића извучено из Дунава, за целу породицу били су то страшни дани које никада неће заборавити. Дани страха, али и наде, поготово када су се јављали људи из целе Европе да су "видели" Матеја.

А сви ови дани када је цео регион са стрепњом очекивао вести из Београда, остаће и као потврда да људскост, разумевање и доброта и те како живе у људима од Триглава до Ђевђелије, без обзира на то што заједничке државе више нема. Док политички односи држава на Балкану нису идеални и оптерећени су мукама из прошлости, живот даје наду да можемо и хоћемо достојанствено да живимо једни уз друге.

Колико гордо звучи, смрт младића из Сплита показала је да су везе Хрвата и Срба много дубље и веће него што се некоме наоко чини. Велики гест великог патријарха, Порфирија, човека који једнако воли Београд где води Цркву и Загреб, у којем је провео лепе године живота, показује да има наде за све људе са ових простора. Један наоко мали, а у бити огромни гест, загрљај патријарха и Ненада Периша памтиће се и треба га се подсетити када на овим просторима кола крену и низбрдо. "Боже, хвала ти на љубави, не одлазимо заувек, остављамо срца", рекао је господин Периш, да би патријарх поручио: "Драги брате, Господ има неки свој план, Матеј се сада радује". А уз патријарха је био надбискуп Станислав Хочевар, Словенац, дуго на служби Католичке цркве у Београду.

А Београд је свих ових дана и те како показао да има добрих људи. Од полиције чији су представници, од министра до специјалаца обучених да роне у Сави и Дунаву даноноћно тражили Матеја, од обичних људи који су са стрепњом у очима пратили шта се догађа на београдским рекама, од политичара који су несебично пружили руку оцу који је стрепио за судбину свог детета. Живот, нажалост, режира и приче са тешким и тмурним завршетком, какав је и Матејев, рођеног Сплићанина, спортисте који је волео ватерполо, а преко лета радио на бродовима. Дипломирани економиста обожавао је путовања, обишао је Европу, био је понос породици и оцу, бившем ватерполо судији.

"Мртво тело одлази, остаје нам име Матеј, које са поштовањем изговарамо. Боже, сети се његова имена, што си га ти сам уписао у длан своје руке", речи су надбискупа Хочевара на испраћају Матејевог тела из Београда.

ХВАЛА КОСОРОВЕ

Хрватска је са много одобравања пратила овај растанак породице Периш са Београдом, а бивша премијерка Јадранка Косор написала је на "Твитеру": "Хвала Београђанима који су пружили помоћ и утеху због Матеја Периша. Када патријарх Порфирије љуби руку сломљеном оцу, Сплићанину, помислим са олакшањем како има још људи".

НЕКА ИДЕ У ВЕЧНОСТ: ОПРОШТАЈ СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА

ЖИВОТ нема смисла, ако није вечан! Присуствовао сам молитвеном испраћају Матеја Периша у Сплит. Служио је надбискуп Хочевар. Његов отац Ненад је изузетан човек, брат, хришћанин. Њему сам се обратио. Да ли је смрт последња реч о нама, или је смрт оно што Матејев отац, наш брат Ненад, говори? Болно је када пошаље мајка сина у војску, или девојка испрати момка у војску, када ће проћи месец, два дана да га не види. А камоли када пошаљемо сина у Христову војску, у вечност, и да чекамо када ћемо и ми доћи да се са њим загрлимо и видимо - написао је на "Инстаграму" српски патријарх.

Драги брате, на сахрани сваког човека изговарам реченицу: "Христос Господ да опрости грехе покојника и настани га у месту цветном одакле одбеже свака жалост."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике