ТРАЖЕ "ЗЛАТНИ ГЛАС" ЗА ТРОН: Српску патријаршију и МПЦ чека дијалог о канонском јединству, СПЦ се неће преко ноћи сагласити са аутокефалијом

Р. ДРАГОВИЋ

21. 05. 2022. у 10:13

БЕЗ обзира на јасно изражену добру вољу да се сада аутономној Македонској православној цркви (МПЦ) изађе у сусрет по питању њеног будућег статуса, Српску патријаршију и МПЦ чека дијалог у коме ће новопризната црква добити свој коначни облик. То се односи на питање црквеног поглавара, устројство и канонски простор, интеграцију епархија и владика Православне охридске архиепископије, која је готово две деценије деловала под окриљем СПЦ.

ТРАЖЕ ЗЛАТНИ ГЛАС ЗА ТРОН: Српску патријаршију и МПЦ чека дијалог о канонском јединству, СПЦ се неће преко ноћи сагласити са аутокефалијом

Архиепископ Стефан и патријарх Порфирије на литургији помирења у храму Светог Саве / фото СПЦ

Иако је македонски архиепископ Стефан јавно - на помиритељској литургији у Храму Светог Саве на Врачару - саопштио да се нада брзом стицању аутокефалности МПЦ, у Српској патријаршији засад нико не најављује да би коначни акт признања могао да стигне преко ноћи. Свети архијерејски сабор, који је овлашћен да иницира овако крупне одлуке, данас завршава рад, па је спекулација о додели македонске аутокефалности до краја месеца мало вероватна. Чак и ако се то догоди, Македонцима ће сигурно бити потребан "златни глас" у православљу како би своју будућу самосталност могли и да озваниче - нека од најмоћнијих цркава која би подржала њихов захтев.

- Пуно је питања која се морају решити, чак и уколико се узме безрезервна воља СПЦ да се сагласи са пуном независношћу цркве у Северној Македонији - незванично објашњавају у СПЦ. - Тамо је до јуче постојао дуализам цркава и јерархије, који је потребно што брже и безболније решити. То се односи на имовину Православне охридске архиепископије, свештенство, монаштво, али и на епархије МПЦ у дијаспори, које посредно оспорава Васељенска патријаршија.

Управо је древна патријаршија на Босфору један од фактора због кога ће предстојећи разговори бити изразито деликатни. Васељенски патријарх Вартоломеј је адреса која ће, уз све остале помесне православне цркве, водити кључну реч у распетљавању балканског црквеног чвора.

- Вартоломеј претендује да буде врховна панцрквена власт надлежна за питање стицања аутокефалности, око чега већ дуго нема сагласности у православном свету. Он настоји да преузме контролу над дијаспорама готово свих православних цркава, укључујући и македонску. Јасан и искрен споразум МПЦ и Српске патријаршије смањио би његов утицај на Балкану, а Македонцима помогао да задрже своје вернике у свету - објашњава саговорник "Новости".

Познаваоци црквених прилика упозоравају и на Руску цркву, која је до сада била чврсто на позицији одбране јединственог канонског простора СПЦ у Северној Македонији. Став Москве о овом питању, такође, веома је значајан и утицаће на коначан епилог решења македонског црквеног питања.

ТЕШКО ДО ПРИЗНАЊА

МНОГИ у Северној Македонији скептични су да ће МПЦ икада бити самостална и потпуно призната црква, јер овај статус подразумева потпуну сагласност свих осталих православних цркава. Многи истичу да Бугарска патријаршија то неће прихватити, посебно под именом Охридска архиепископија, које Бугари отворено својатају. Услов грчких цркава за признање највероватније биће да верска организација у свом називу нема одредницу "македонска".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!