УГОВОРИ НА ТРИ ГОДИНЕ? Решавање статуса истраживача на факултетима кроз измене закона

Б. Б.

20. 05. 2022. у 20:53

ИЗМЕНАМА Закона о науци и истраживањима требало би коначно да буде решен статус истраживача који раде пројекте на факултетима. У Ректорату УБ у петак је одржан први састанак радне групе, која је предложила да се правним одредбама дефинише да истраживачи могу радити и на факултетима, а не само на институтима као што је сада, као и да се уговори потписују на период од три године и то највише два пута.

УГОВОРИ НА ТРИ ГОДИНЕ? Решавање статуса истраживача на факултетима кроз измене закона

Фото Танјуг

Ипак, да би ови предлози били правно уобличени, морају добити "зелено светло" свих надлежних академских инстанци.

Према речима проф. др Бранислава Боричића, проректора УБ, суштина проблема је да су они тренутно запослени противно одредбама Закона о раду, који прописује да истраживачи могу радити само на институтима, а не и на факултетима. До сада су потписивали уговоре на одређено два пута на годину дана, а неки од њих раде и по десет година.

Декан Медицинског факултета, проф. др Лазар Давидовић је на последњој седници Сената УБ истакао да ова високошколска установа има проблем јер су истраживачи најавили да ће тужити факултет због неисплаћеног новца за превоз и топли оброк.

- Истраживачи који су на факултетима налазе се у тешкој ситуацији, потписују уговоре на годину дана, па је сваки децембар за њих упитан да ли ће бити бирани или не - истиче проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду. - Сматрају да њихово бирање треба да буде на одређени временски период, као и за звања, на четири до пет година. Сваке године, они су неизвесној ситуацији која доводи до стреса, ремети им свакодневни живот, јер не могу да подигну кредит или да нешто планирају, а укупно их је око 1.500 у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 30. ЈУН: Врело, највиша до 37 степени, грмљавина и пљускови у планинама