СРАМНЕ РЕЧИ ХРВАТСКОГ ПИЛОТА У "ЈУТАРЊЕМ ЛИСТУ" Оптужен да је пуцао на цивиле на Петровачкој цести - "Нисам био тамо, колона била мешовита"

Новости онлајн/М.С.

20. 05. 2022. у 11:15

РАТНИ злочин над Србима, цивилима који су бежали од хрватске војске у акцији "Олуја" и страдали на Петровачкој цести и у Сводни у БиХ, после 27 година почиње да добија правни епилог.

СРАМНЕ РЕЧИ ХРВАТСКОГ ПИЛОТА У ЈУТАРЊЕМ ЛИСТУ Оптужен да је пуцао на цивиле на Петровачкој цести - Нисам био тамо, колона била мешовита

Фото: Архива Новости

Због 13 убијених и 24 рањених у нападима хрватских авиона на избегличке колоне 7. и 8. августа 1995, српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока хрватска официра, који су тада били на командним положајима и наредили ове нападе. Оптужница је предата Суду за ратне злочине на потврђивање.

Фото: Милена Анђела

Петровачка цеста

За ратни злочин над цивилима оптужени су сада пензионисани официри хрватског ваздухопловства Владимир Микац (67), Зденко Радуљ (69), Жељко Јеленић (69) и Данијел Боровић (64).

Кривичним поступком био је обухваћен и генерал бојник Јосип Чулетић, који је у децембру преминуо у Загребу, у 70. години, па зато није оптужен.

На насловној страни хрватског "Јутарњег листа" данас је осванула исповест једног од четворице оптужених - пилота Данијела Боровића који бесрамно отпужује да Србија "измишља" и наводи како, када се овај злочин догодио, "није био у Босни и Херцеговини". 

Фото: Принтсцреен/Јутарњи лист

"Јутарњи лист" у свом тексту оптуженог Данијела Боровића представља као "легендарног пилота" који је учествовао у свим "важнијим операцијама хрватске војске до краја Домовинског рата" .

Поред тога што негира оно за шта је оптужен, ниподаштава оптужницу и рад наших правосудних органа, Боровић смрт 13 убијених српских цивила квалификује као "наводни догађај". 

За њега је, судећи по овом интервјуу, смрт српских цивила "потпуно непознат догађај" и прича која се, како каже, "знала спомињати у медијима". 

Као да ни ово није доста, Боровић Србију оптужује да жели да "оправда своје жртве", те наводи да бомбардована колона уопште и није била цивилна, већ да је била "мешана", односно да су се у њој налазили и припадници војске који су се повлачили заједно са цивилима. 

Фото: Принтсцреен/Јутарњи лист

Подсетимо, српско Тужилаштво сматра да је ово један од најтежих ратних злочина у бившој СФРЈ, који је остао без правосудног одговора, иако је од почетка познат домаћој и међународној јавности.

Фото: Printscreen ТВ АП

Како се наводи у оптужници, у коју су "Новости" имале увид, протек времена даје довољно разлога да се сумња да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против одговорних. Због тога је предложило да се окривљенима суди у одсуству, јер нису доступни српским правосудним органима и да макар тако овај злочин добије свој епилог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова