СТРАНЦИ ЈОШ ЋУТЕ НА ЛАЖНЕ БОМБЕ: Настављене дојаве, полиције већине земаља не одговарају

В. Ц. С. - Ј. Ж. С.

20. 05. 2022. у 08:00

ИСТРАЖНИ и органи гоњења идентификовали су земље из којих су дошле претње, односно лажне дојаве о постављеним бомбама у јавним објектима широм Србије. У питању су Пољска, Гамбија, Иран, Нигерија, Украјина, Словенија и Русија. Упркос томе, починиоци нису ни за корак ближе правди, јер полиције већине ових земаља не одговарају на упите наших органа, сазнају "Новости".

СТРАНЦИ ЈОШ ЋУТЕ НА ЛАЖНЕ БОМБЕ: Настављене дојаве, полиције већине земаља не одговарају

Фото П. Милошевић

Такође, упркос хапшењима осумњичених у самој Србији (за четири дана процесуирано је осам особа, од којих су две ухапшене, док су против шест малолетника поднете кривичне пријаве), ширење панике и узнемиравање јавности настављени су и у четвртак. На удару претњи подметањем експлозива нашле су се експозитуре појединих банака у Новом Саду, Шапцу и Чачку, тржни центри, као и Главни поштански центар у Земуну. За њега су упозорење добили припадници МУП, око 14.30, и контрадиверзионе екипе одмах су послате на лице места.

Стручњаци из области безбедности слажу се да масовне дојаве о постављеним бомбама представљају највећи напад на једну земљу и да је реч о специјалном рату, чији је циљ ширење страха.

Криминолог Зоран Радовановић објашњава за Танјуг да постоје финансијске последице свега тога, јер држава губи новац, али да су много важније нематеријалне консеквенце:

- Ствара се анксиозност код људи. Индукује се епидемија панике, а из тога ништа добро не може да произађе. Осамдесетих година на Косову и Метохији су слично провоциране епидемије социогених болести или масовне хистерије. То води непредвидивим последицама. Ствара се напетост, нервоза, стварају се услови за конфликт између власти и народа или појединих група.

Мотиви електронских напада, наводи, увек су исти: да се у народу створи незадовољство, осећај беспомоћности и утисак да смо на погрешном путу, да нешто не ваља јер су сви против нас, подстиче се осећање код грађана Србије да их свет мрзи.

- Изгледа да не постоји спремност земаља одакле ти напади потичу да нам помогну - истиче Радовановић и додаје како се плаши да ће ствари ескалирати и пренети се у економску сферу, уколико не успоставимо неки аранжман са "светским моћницима":

- Ако, да тако кажем, легнемо на руду, то ће престати, али наш проблем је што, ако се приклонимо једној страни, имаћемо освету друге.

Горан Мандић са Факултета за безбедност, коментаришући дојаве о бомбама у болницама, истиче да је један од главних постулата специјалног рата "очекујте неочекивано" и да нема граница у томе докле би се ишло.

- Незахвално је прогнозирати шта би следеће могло да се деси, јер да бисте предвидели, морате ући у ментални склоп онога ко напада и размишљати као он, што је компликовано, јер немамо индиције ко то ради и који је крајњи мотив, иако би један од мотива могао бити санкције Русији - каже Мандић.

Припрему терена већ смо имали преко претњи авионима "Ер Србије" који су летели за Москву. Како су авиони наставили да лете, почеле су дојаве о школама, тржним центрима, болницама, спортским објектима...

- Циљ је да се уведу санкције Русији и да се уклопимо у токове који са свих страна притискају Србију. Хакерска група "Анонимус" послала је претње да ће напасти информационе системе Србије, што је још један облик психолошког притиска и претњи које се усмеравају ка онима који су најосетљивији. Као у случају школа, гађају тамо где ће изазвати шире незадовољство међу народом - констатује Мандић, и додаје да иза лажних дојава стоји организована група која пажљиво бира мете, има добре информације и финансијске ресурсе.

ПРИКРИВАЊЕ ТРАГОВА

АНАЛИТИЧАР Александар Радић сматра да постоје две врсте дојава о бомбама, а у случају оних које су биле усмерене против "Ер Србије" јасно је, каже, да је реч о политичко-безбедносном интересу да се прекину летови за Москву. Он сматра да је то дало идеју "неким мангупима у нашим редовима" како се може ангажовати безбедносни систем и привући пажња јавности. На констатацију Танјуга да су неке од ИП адреса са којих су послате лажне дојаве из иностранства, каже да није неуобичајено да се сервери из иностранства користе за прикривање трагова.

ЕВРОПОЛ ДЕМАНТУЈЕ ПОЈЕДИНЕ МЕДИЈЕ: СРБИЈА ОД НАС ЗАТРАЖИЛА ПОМОЋ

ИАКО је у појединим домаћим медијима објављено да се Србија није обраћала Европолу за помоћ и размену података ради идентификације пошиљалаца претећих електронских писама из иностранства, из Европола ово демнатују и кажу да је истрага у току.

- Могу да потврдим да је Европол примио захтев за подршку од надлежних служби у Србији. Не можемо да изнесемо никакав детаљ више у јавност у овој фази, будући да је истрага у току - одговор је Клер Џорџс, заменика портпарола Европола.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРШИЋ У ТРЦИ ЗА ТУРИСТИЧКУ ТИТУЛУ: Родно место Вука Караџића изабрано заједно са још два села да представља Србију на светском такмичењу