НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Спремите се за рекордне врућине и временске непогоде

Novosti online

19. 05. 2022. у 16:38

НАЈПОЗНАТИЈИ светски метеоролошки сервис "АццуWеатхер" објавио је своју прогнозу у којој најављују какво лето и температуре нас очекују, односно целу Европу.

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Спремите се за рекордне врућине и временске непогоде

Фото: Депоситпхотос

Како се на сервиру наводи, Португал, Шпанију и Италију чека врућ период са доста "температурних успона и падова" током целе сезоне, па ће сваки топлотни талас на том подручју трајати недељу или две, док се очекују и рекордне температуре, али њих би требало да прекину спори олујни системи који ће довести до пада температура и падавина.

На Балкану летње врућине

Јужни део Европе очекују рекордне врућине, са налетима олуја. Слично прошлом лету, градови широм Балкана ове године могу очекивати ​​већи број дана са температурама изнад 32 степена Целзијусова.

У Букурешту је 2021. забележно 35 дана са температурама од или изнад 32 степена Целзијусова. Слично је било и с Атином у којој је било 67 дана са температуром од најмање 32 степена, што је знатно изнад уобичајеног просека од 46 дана.

Метеоролози "АццуWеатхера" за ову годину предвиђају да ће температуре прелазити 32 степена, те да ће у Букурешту бити између 31 и 38 дана у Букурешту. Врео топлотни талас биће попраћени сушама, мада би оне ове године требало да буду блажег облика него 2021.

Честе и грмљавине

У другој половини лета требало би да буде више грмљавина и невремена него у првој. Међутим, они вероватно неће бити довољно раширени да прекину проблеме до којих ће довести раздобље суше.

"АццуWеатхер" наводи да би грмљавине могле бити мач са две оштрице, у смислу да ће донекле ублажити раздобље суша, али да ће донети озбиљне временске непогоде, укључујући олује које би могле оштетити усеве пшенице и кукуруза.

Летње врућине не би требало тако да погоде северни део Европе као онај јужни, кажу метеоролози, пише "б92".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа