ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: "Бог нас је погледао и помиловао"

Тањуг

19. 05. 2022. у 12:22

ПАТРИЈАРХ Спске православне цркве (СПЦ) Порфирије поручио је данас, на литургији помирења са македонском црквом, да је после 55 година зацељена дубока и болна рана раскола са том црквом и да је ово велики дан и чудо Божје.

ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: Бог нас је погледао и помиловао

Фото: Танјуг

- Радујмо се и веселимо се, радујмо се, браћо и сестре, јер се данас радује пуноћа цркве, небо и земља, сви свети се радују, светитељ Сава и сви који су засађени у његовом корену - рекао је Порфирије у Храму Светог Саве у Београду, где је служио литургију помирења заједно са архиепископом охридским и македонским Стефаном и архијерејима обе цркве.

Патријарх је истакао да је раскол са браћом из Северне Македоније трајао 55 година и да је СПЦ чекала сваки дан да та болна рана зацели.

- Не постоји ништа што можемо сами исцелити, не може само нашим моћима, сада је рана исцељена и то је чудо Божје и дар Божји. Када трпимо, то може бити израз промисли Божја, најчешће је последица нашег избора и погрешних корака, а рана онда бива опет као педагошка могућност, а ми смо је искористили и разумели да је рана нанета нашим поступањем и зато се обратили молитвама Богу и Светом Сави - истакао је Порфирије.

Каже да је сада наша радост неизмерна и изараз љубави Божје.

- Ево овај позив браће и сестара из Србије и Северне Македоније - срце нашег народа је куцало за све нас, ритмом Христовим. То нам показује да нас је Бог погледао и помиловао. Разумели смо да једино не треба да спречавамо благодат Божју - казао је поглавар СПЦ.

- Сложили смо се у разговорима да наше деловање буде обрнута пирамида и да народ буде на врху, а ми да се смањујемо, да будемо слуге слугу - навео је Порфирије.

- Добро сте дошли, благословите нас и пренесите наше благослове вашем народу - поручио је Порфирије, након чега је отпевана песма "Многаја љета".

Литургијом помирења у Храму Светог Саве је после 55 година раскола македонска црква враћена у литургијско и канонско јединство са СПЦ, као и под њено окриље.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана