"ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ОДГОВОРНОСТ" Порфирије: Став Цркве је увек став молитве за мир

Танјуг

18. 05. 2022. у 15:08

СТАВ цркве је увек став молитве Богу за мир, поручио је данас патријарх СПЦ Порфирије и навео да се у СПЦ сви моле да мир што пре дође на просторе Украјине, да се језик оружја што пре заустави и да се започне разговор и дијалог, а да, како је истакао, језик дијалога буде језик љубави и срца.

ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ОДГОВОРНОСТ Порфирије: Став Цркве је увек став молитве за мир

Фото: З. Јовановић

Порфирије је у Председништву Србије рекао да огромна већина братије СПЦ дели мишљење да председник Србије Александар Вучић показује одговорно понашање у ситуацији која, како је рекао, подразумева принципијелни став и однос према принципима, а да, с друге стране, не искључује рацио ни логику.

- У исто време све то је прожето срцем, емоцијом и љубављу која има амбицију да не буде искључива и пристрасна - рекао је Порфирије у Председништву Србије, где је председник Александар Вучић угостио патријарха Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем архијерејском Сабору СПЦ.

Патријарх је захвалио Вучићу на свему што чини на позицији председника Републике да, како је истакао, грађанима Србије криза кроз коју пролази читав свет буде што је могуће блажа и у име архијереја Сабора СПЦ захвалио на позиву и топлим речима добродошлиице и на врло прецизном и кратко изложеном опису стања глобалне ситуације и позиције Србије.

- Ми сви осећамо да су времена компликована и да су више него тешка, сваког дана лежемо и устајемо са питањем када ће доћи крај сукобу у Украјини, знајући да тај сукоб није напросто сукоб између две земље, које би по свему требало да имају могућност заједничког живота, него много дубљи сукоб - казао је патријарх.

Порфирије је рекао да то није само геоплитички сукоб, него сукоб система вредности, сукоб цивилизација и који, како каже, хтели ми то или не, и нас доводи у позицију да морамо да имамо свој став.

- Став Цркве је увек став молитве Богу за мир и указао да прве странице Библије полазе од чињенице да мир у свим могућим правцима и, с друге стране сукоб зависе од принципијелног, начелног нашег односа према Богу, тј. мира са Богом - поручио је патријарх.

Порфирије је рекао да је историја у свакој епохи, додао је, показала да човек не може сам да успостави мир. Сукоба је било безброј, а најчешће мир је, поред људских напора, долазио у потпуно неочекиваним ситуацијама, што ми видимо да је интервенција са вишег.

- Сукоб на мало сигурно је увек и сукоб на великом - рекао је Порфирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова