СТРАНЦИ КРИЈУ КО БОМБАМА ИЗАЗИВА ХАОС: Нови талас лажних дојава, безбедносне службе без помоћи из иностранства

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

17. 05. 2022. у 21:46

СПЕЦИЈАЛНИ рат против Србије, лажним дојавама о бомбама, настављен је и данас.

СТРАНЦИ КРИЈУ КО БОМБАМА ИЗАЗИВА ХАОС: Нови талас лажних дојава, безбедносне службе без помоћи из иностранства

Фото: П. Милошевић

Списак објеката који су наводно минирани је проширен, па су ту и руска, белоруска и кинеска амбасада, студентски домови, мостови, неколико музеја, Аеродром Београд, за који је наведено да су бомбе постављене у аутомобиле и неколико авиона, затим железничке станице, пословнице "Туркиш ерлајнса" и "Ер Србије", неколико стадиона, тржни центри, међу којима Рајићева, Бео, БИГ Раковица, Војна академија, Кула Небојша... Објекти су евакуисани ради контрадиверзионог прегледа. Дојава о бомби стигла је и полицијској станици у Крагујевцу.

Како "Новости" сазнају, овај предмет се сада налази у Тужилаштву за организовани криминал, и у току су предистражне радње. Службе безбедности и данас су радиле на утврђивању одакле долазе претеће поруке. Помоћ су затражили од колега и провајдера из иностранства. Међутим, према речима, Дејана Милутиновића, председника Струковног удружења сектора безбедности, нашли су се пред зидом који су поставили провајдери, минимализујући сарадњу.

- Да би се разрешио овај случај, неопходно је доћи до ИП адреса уређаја са којих су послате све те лажне дојаве - каже Милутиновић за "Новости". - Оне су очигледно биле јединствене, у склопу добро осмишљене и организоване акције, а циљ је ширење страха и немира међу грађанима, што би резултирало променом политике Србије. Иза таквих напада, наравно, не може да стоји појединац, већ организација, безбедносна служба или цела држава. Не знамо ко је у акцији учествовао, али јасно је да од ње интерес имају НАТО и Украјина.

Он додаје да је индикативно да провајдери не желе да помогну нашим безбедњацима и истражним органима, позивајући се на приватност података на мрежи, а да та иста приватност не важи када су у питању неке друге, моћне земље. Милутиновић каже и да Србија мора у оваквим ситуацијама да се ослони на помоћ Интерпола, а ако је не добије, то говори о много чему.

Фото: З. Јовановић

Дојава у ТЦ Ада Мол

Сви стручњаци слажу се да је "бомбардовање" институција "фалш" упозорењима о постављеним експлозивним направама класичан терористички акт за који нико још није преузео одговорност. Да је реч о специјалном рату сматра и министар полиције Александар Вулин:

- У том рату нису поштеђене ни школске институције, ни деца. Наша држава озбиљно прилази решавању проблема. МУП води рачуна о безбедности свих грађана, посебно деце, и учинићемо све да се настава одвија несметано, и да се завршни испити и полагање матуре спроведу у предвиђеном року и школска година заврши на време - поручио је Вулин приликом сусрета са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем.

По Ружићу, циљ је да се кроз психолошки рат изазове паника.

- Иде се на изнуривање ресурса, јер нема толико контрадиверзионих екипа. Морамо да се изборимо са овим изазовом, деца не смеју бити мета политичких циљева.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић констатовао је да је у питању хибридни рат против Србије и нови притисак на председника Вучића, са циљем да се унесу нестабилност и немир у земљу и отерају страни инвеститори:

Фото: Танјуг

Евакуација у ЗОО врту у Београду

- Јасно је који су били циљеви. Прво деца јер смо најосетљивији на њих и то изазива највећу панику, потом мостови, и на крају водовод, од чега зависи функционисање града.

Да иза дојава о подметнутим бомбама стоје стране обавештајне службе, тврди и Никола Антић, из Института за националну и међународну безбедност.

- Свака лажна дојава о бомби је чин тероризма, без озбира на то да ли иза тога стоји појединац, група или у овом случају стране обавештајне службе - рекао је Антић. - Не треба изазивати страх и панику код људи, наше службе врло добро раде свој посао.

Србија на мети Анонимуса

НА "Твитеру" се појавио снимак корисника који се представља као члан групе "Анонимус", који поручује Србији да је њихова следећа мета. Поруке о наводним бомбама су данас стигле и на мејлове београдских редакција. У њима је, између осталог, наведено:

- Нећемо стати док Србија не уведе санкције Русији. Можемо ово да радимо сваког дана...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно