"ОД ЧЕТВРТКА ТОПЛИЈЕ" Тодоровић: Промене времена нормалне за ово доба године

Танјуг

17. 05. 2022. у 14:05

У СРБИЈИ ће данас бити локално краткотрајних пљускова праћених грмљавином, а освежење ће се осетити сутра, када се очекује температура за седам до десет степени нижа него данас, каже метеоролог Недељко Тодоровић.

ОД ЧЕТВРТКА ТОПЛИЈЕ Тодоровић: Промене времена нормалне за ово доба године

Фото: Д. Балшић

Додаје да ће од четвртка поново бити топлије време, те наводи да у мају иначе има често пљускова и грмљавина, а да ове године преовлађује суша која траје још од фебруара.

- Нешто мало крајем априла било је кише, али то је недовољно да би се сушни период прекинуо тако да су ова поподневна киша, то јест пљускови више локалног карактера, понегде чак и мале непогоде са олујним ветром и градом добродошли да се мало накваси земљиште које је најбитније за пољопривреду - рекао је Тодоровић за Танјуг.

Он је појаснио да су овакве промене времена нормалне за ово доба године.

Фото Милена Анђела

- То је карактеристика наше климе, после неколико топлих дана обично дође захлађење у трајању дан, два, три уз пљускове и грмљавину - рекао је Тодоровић.

Додао је да смо, имајући у виду температуре у последњих пет, шест дана, поранили у лето које у метеоролошком смислу почиње у јуну.

Говорећи о томе како најбоље да се заштитимо од штетних УВ зрака, а с обзиром на то да улазимо у период сунчаних дана и високих температура, Тодоровић је указао да УВ зраци нису сваког дана јаки, да се такво зрачење догађа у кратким временским интервалима од неколико минута и да је обично изражено средином дана.

Саветовао је грађанима да не само због потенцијалног УВ зрачења, већ и због високе температуре и другог дела спектра који сагорева људску кожу, средином дана не би требало да се излажу дуже сунцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!