ЈЕВРЕЈСКИМ ОПШТИНАМА ИМАЊА ЖРТАВА ХОЛОКАУСТА: Враћена имовина страдалих који немају живих наследника процењена на више од 37 милиона евра

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

14. 05. 2022. у 10:00

ЈЕВРЕЈСКИМ општинама у Србији до сада је враћена имовина убијених у Холокаусту, који немају живе наследнике, вредна више од 37,6 милионa евра, потврдио је, за "Новости", директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић. Кроз 177 позитивних решења, које је донела Агенција, највише пословних простора враћено је у Београду, а пољопривредног земљишта у Војводини.

ЈЕВРЕЈСКИМ ОПШТИНАМА ИМАЊА ЖРТАВА ХОЛОКАУСТА: Враћена имовина страдалих који немају живих наследника процењена на више од 37 милиона евра

Остаци Енгелмановог дворца у Новом Орахову / Фото Википедија

Највреднија враћена имовина припадала је Јанки Дајч, девојачки Кон, рођеној 1884. године у Новом Саду. Зна се да је била удата за Давида Дајча из Куле, а убијена у Аушвицу. Иза ње је остало пет пословних простора у београдској Улици краља Петра, вредних 4,38 милиона евра, који сада припадају Јеврејској општини (ЈО) Београд.

Изузетно богата је била и војвођанска велепоседничка породица Унгар. Занимљива је њихова имовина на Студентском тргу 11 - четири пословна простора, који су се водили на Ђорђа Унгара. Јеврејској заједници враћено је и 390 хектара њива у Новом Кнежевцу, Бачкој Тополи, Горњој Рогатици, Ђурђину и Старој Моравици, који су припадали овој фамилији, вредних око три милиона евра! Враћено је и седам пословних простора у Суботици, као и део локала у центру Београда.

Следећа по вредности је имовина породице Енгелман. ЈО Суботица враћено је 215 хектара ораница Енгелманових код Црвенке, вредних 2,27 милиона евра и један пословни простор у Суботици, вредан 720.000 евра. Ове некретнине водиле су се на Јенеа, Павла и Андрију. О Јенеу се зна да је 1944. депортован у логор Берген-Белзен, где је убијен. Павле/Пол и Андрија били су његови синови. Преживели су рат, а Андрија се преселио у Мађарску и постао Белани.

- Енгелманови су били чувена јеврејска, племићка породица из Сенте, која је пре Првог светског рата поседовала више од 2.000 јутара земље (нешто више од 800 хектара), као и познати дворац, летњиковац Енгелман - каже Секулић. - Постоје индиције да имају живе потомке, који би у складу Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста без живих наследника, имали право да потражују од ЈО Суботица имовину. Ми нисмо, и поред обраћања разним институцијама, па и у Мађарској, успели да их пронађемо.

Имовина велике вредности припадала је и Мелуџам Миши Алаџем Исакову - шест пословних простора на београдском Зеленом венцу, који су враћени ЈО Београд. Њихова вредност је 1,7 милиона евра. Миша Алаџем је рат провео у Шпанији са супругом Тином, Италијанком. Преминуо је у емиграцији.

Изузетно богата је била и породица Вамош из Сомбора. Јеврејској општини у Сомбору враћено је 100 хектара њива, вредних више од 800.000 евра, које су припадале породици Вамош.

ВРАЋЕНО 180 ЛОКАЛА И ЗГРАДА

ЈЕВРЕЈСКИМ општинама враћено је укупно, каже Секулић, 180 објеката површине око 12.774 квадрата, од чега највише у Београду - 132. Враћено је и 2.737 хектара пољопривредног земљишта, а ЈО Зрењанин 921 квадратни метар неизграђеног градског грађевинског земљишта и ЈО Кикинда - 1.034 квадрата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара