НОВА СЕРИЈА БЕЗУМНИХ НАПАДА НА СРБЕ: Каменован аутобус пун повратника, путници у шоку

Д.Зечевић

10. 05. 2022. у 15:25

КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију саопштила је да је хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике из општине Исток у Косовску Митровицу каменован јутрос око 9 часова у месту Рудник.

НОВА СЕРИЈА БЕЗУМНИХ НАПАДА НА СРБЕ: Каменован аутобус пун повратника, путници у шоку

Фото: AP Photo/Bojan Slavkovic

Овим бесплатним превозом који финансира Канцеларија за КиМ Срби из Осојана се превозе у Косовску Митровицу два пута недељно да обаве неопходне послове, здравствене прегледе или административне обавезе.

-Тек пуком срећом у нападу није било повређених, али су путници изразито узнемирени и застрашени након овог инцидента. Возач је позвао полицију која је извршила увиђај - истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да су Срби повратници посебно осетљива категорија становника на Косову и Метохији и да стопа повратка износи мање од два одсто, што је најмање у једном постконфликтном подручју, а управо овакви и слични учестали напади на повратнике, узурпација имовине, међу главним су разлозима за одсуство одрживог повратка.

- Шта је коме група путника повратника засметала, да су постали мета албанских хулигана и екстремиста? Серија агресивних и безумних напада на Србе на простору Косова и Метохије овим је настављена, а најновији напад на повратнике тест је и за представнике оних међународних организација које би требало да обезбеде миран и безбедан живот Срба на КиМ, да свој задатак и испуне - питају из Канццеларије за КиМ и додају да посебно забрињава што не постоји ни воља, ни жеља политичара из Приштине да осуде овакве инциденте и затраже хитно привођење починилаца, чиме би јасно и недвосмислено показали да су спремни на заједнички суживот са српским народом. Напротив, од представника привремених институција самоуправе у Приштини, оцењује Канцеларија за КиМ, имамо само агресивне и антисрпске изјаве којима потпирују мржњу и нетрпљивост према Србима и директно изазивају инциденте на терену.

- Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се хитно и без одлагања нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу и апелује на представнике међународних организација који делују на простору КиМ да овај инцидент јавно и јасно осуде и подигну безбедност Срба на виши ниво - закључује се у саопштењу Канцелерије за КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара