ПРВИ мај, Празник рада, многи су обележавали роштиљем у природи. Популарна места попут Аде Циганлије, Кошутњака, Авале, била су крцата.

Коментари (2)

Gane

03.05.2022. 00:06

Mnogi ne poznaju Srpski obicaj da se pored graoba i na groblje donosi hrana. U srpskoj kulturi je jedenje na groblju ostalo kao važan deo obredne prakse iz zagrobnih kultova čiji su koreni veoma duboki i vezuju se za prehrišćanski period. Inače, hrana koja se na groblje iznosi za "deljenje", prema verovanju ide pokojnicima, pa je ona i raznovrsna i bogata. Kako se hrana postavlja na grobove ugošćavaju se i slučajni prolaznici i sirotinja.

Rada

03.05.2022. 08:20

Све је то у реду, већ познато, што се обичаја тиче, ал' ко још прави роштиљ и излет на гробљу, побогу човече?!! Још ћете ми рећи да је и првомајски уранак на гробљу део претхришћанског наслеђа? Или су баш тог дана обавили парастос својим упокојеном прецима, па о једном трошку? Дакле, страшно!