КОЛИКО ИМАШ РАДНОГ СТАЖА: Фонд ПИО и УНС покренули акцију утврђивања "рупа" у радном стажу

В.Ц.

29. 04. 2022. у 16:28

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије (УНС) и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање у наредних годину дана водиће акцију "Новинар си, медијски радник - колико радног стажа имаш?"

КОЛИКО ИМАШ РАДНОГ СТАЖА: Фонд ПИО и УНС покренули акцију утврђивања рупа у радном стажу

Фото П. Милошевић

УНС овом акцијом жели да покрене болно питање за многе новинаре и медијске раднике везано за утврђивања до сада уписаног радног стажа, али и оног који није уписан, а постоји могућност да се утврди и распореди ономе коме припада.

Наиме, многи хонорарни сарадници обављали су послове са или без уговора о делу, ауторског уговора или уговора о повременим и привременим пословима. Рад за медије и данас за неке подразумева да део плате или хонорара добијају преко рачуна, док им се остатак исплаћује "на руке".

УНС је, како наводи ово удружење, утврдио да чак и када је послодавац на постојеће плате или хонораре уплаћивао одговарајуће порезе и доприносе, дешавало се да не односи МУН или М 4 обрасце, који су по закону од 2003. до 2018. године у папиру морали бити достављени надлежној филијали Фонда ПИО, како би осигуранику стаж био утврђен у евиденцијама Фонда.

Зато позива новинаре да већ сада утврде имају ли "рупа" у стажу, без обзира да ли су стално запослени или хонорарци, не би ли сви случајеви који могу били решени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат био би гори од свих ратова у историји, имамо оружје какво до сад није виђено