И ПОЛИЦИЈА ЧУВА ВАЗДУХ, ВОДУ И ЗЕМЉУ: "Новости" у новооснованој јединици МУП-а за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине

С. ВИДАЧКОВИЋ

26. 04. 2022. у 08:00

СВИ који ударе на природу Србије, било да уништавају заштићене биљке, злостављају домаће и дивље животиње, незаконито секу шуме, илегално буду у лову и риболову, богате се управљајући опасним или неопасним отпадом и материјама, или на било који начин угрожавају нашу земљу, воду и ваздух - биће под лупом Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине МУП.

И ПОЛИЦИЈА ЧУВА ВАЗДУХ, ВОДУ И ЗЕМЉУ: Новости у новооснованој јединици МУП-а за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине

Живица Мунћан, начелник нове јединице МУП / Фото Д. Миловановић

Ова јединица основана је крајем фебруара како би се еколошки криминал детаљније пратио и санкционисао. Како нам је рекао Живица Мунћан, потпуковник полиције и начелник ове јединице, еколошки криминал је у интензивном развоју, што је директна последица друштвеног и економског напретка у последња пола века.

- Јавна потрошња и друштво подигли су се на виши ниво, те у складу с тим треба испратити и само очување животне средине - објашњава, за "Новости", начелник Мунћан. - Није у питању алармантна ситуација код нас, па да екологијом мора да се бави полиција. То је нормалан ток свуда у Европи и свету, где полицијске јединице поступају у овим областима. Полиција је и досад поступала у кривичним делима против заштите животне средине, то је радила Управа криминалистичке полиције. Узимајући у обзир сложеност еколошког криминала, циљ је да се заједничким напорима поступање по овој линији рада подигне на виши ниво, али да се акценат стави на проактиван рад, превенцију, подизање јавне и институционалне свести. То је била идеја МУП за формирање наше јединице.

Мунћан каже да је еколошки криминал један од најуноснијих нелегалних послова, тешко се открива јер се често дешава да нема жртве, односно оштећеног ко би то пријавио.

- Висок профит у тим делима је веома примамљив за потенцијалне извршиоце кривичног дела. То су најчешће сеча шума и управљање отпадом. Али, неретко се дешава да кривична дела еколошког криминала имају одложено дејство, односно штетну последицу. На пример, ако имате пустошење шума, неко ће то да види и пријави. Међутим, ако је у питању неки вид загађења животне средине, то се можда неће видети одмах, него тек после неколико дана, месеци или чак година. Што више времена пролази, све теже је доказиво.

Инспектори за сузбијање еколошког криминала биће у сваком већем граду у Србији, односно полицијској управи. Полицијски службеници ће се и по овим кривичним делима односити као и према сваком другом кривичном делу, у складу са законима и у сарадњи са надлежним тужилаштвима.

Тренутно се раде анализе како би се утврдиле које су то критичне тачке у Србији када је у питању еколошки криминал. Од велике помоћи биће и грађани.

- Они су од круцијалног значаја, сарадња са грађанима је веома важна, јер екологија је ствар целе заједнице и сви морамо заједно да се боримо како би наше окружење било одрживо - истиче наш саговорник. - Што се тиче санкција, оне су прописане кривичним закоником, те су у складу са почињеним делом предвиђене новчане и затворске казне. Мислим да је Србија чврсто решила да се ухвати укоштац са еколошким криминалом, заједничком сарадњом полиције, министарстава, судова, тужилаштва, али и грађана.

ПРИОРИТЕТ СВУДА У ЕВРОПИ

- Ми смо досад имали запажене резултате у сузбијању овог вида криминала. На иницијативу министра унутрашњих послова Александра Вулина формирана је посебна јединица за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине и уверен сам да ће наша даља борба дати још боље и веће резултате - истакао је Мунћан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

КРУЗ ЋЕРКУ НЕ ВИЂА ГОДИНАМА: Разлог је бизарно правило цркве чији је члан