У СУСРЕТ КОНФЕРЕНЦИЈИ СТОКХОЛМ+50: Вујовић отворила прве Националне консултације о животној средини

Novosti online

13. 04. 2022. у 17:00

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас прве Националне консултације о животној средини, у оквиру припрема Србије за учешће на глобалној конференцији планираној за јун ове године, “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”.

У СУСРЕТ КОНФЕРЕНЦИЈИ СТОКХОЛМ+50: Вујовић отворила прве Националне консултације о животној средини

Фото: Министарство

На првим консултацијама које организује Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством заштите животне средине, а уз подршку Владе Шведске, учествовало је више од 150 представника државних институција, цивилног сектора и академске заједнице.

Министарка Вујовић је истакла да је Србија посвећена испуњењу глобалних циљева одрживог развоја, а заштита животне средине је један од приоритета.

- Отварање Кластера 4, у оквиру којег је и Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене јасан је сигнал да је у овој области у претходном периоду остварен значајан напредак. Од 2014. године усвојено је 23 закона и 200 подзаконских аката, а тренутно је припремљено још пет закона из ресора заштите животне средине. Министарство које водим је израдило и Предлог стратегије нискоугљеничног развоја, као и Предлог национално утврђеног доприноса смањењу емисија ГХГ који је дат другим министарствима на сагласност, а пре свега Министарству рударства и енергетике. У борби са овим изазовима данашњице, важну улогу има регионална сарадња, посебно у испуњењу циљева Зелене агенде за Западни Балкан. Низ консултација које смо данас покренули од великог је значаја, јер ћемо на тај начин, уз учешће свих заинтересованих страна, сагледати најважније еколошке проблеме и припремити предлоге за национални извештај који ћемо представити на конференцији у Стокхолму. За нас је једнако важна сарадња на националном, регионалном и глобалном нивоу, јер само на тај начин можемо да дођемо до адекватних решења која су важна за одржив развој – рекла је Вујовић.

Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид истиче да је Србија изабрана као једна од 59 земаља у којима Влада Шведске подржава консултативни процес уочи састанка у Стокхолму у јуну.

- Националне консултације су важна прилика за дијалог различитих актера у српском друштву о кључним приоритетима акције за заштиту животне средине између. Закључци ових консултација ће бити представљени на састанку Стокхолм+50 у јуну. Веома сам срећна што ангажовање за заштиту животне средине у српском друштву расте, као и у Европи и широм света - изјавила је амбасадорка Бен Давид.

Стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап изјавила је да је забрињавајуће видети да свет ни после 50 година није направио довољан помак ка заштити животне средине и спречавању промене климе.

- Ове националне консултације помажу у сагледавању кључних еколошких изазова, као и тога шта Србија треба да предузме да би смањила загађење животне средине, очувала биодиверзитет, и адекватно одговорила на изазове климатских промена. Зато окупљамо представнике свих сегмената друштва, укључујући младе, како би сви били једнако укључени у давање препорука - рекла је Пикап.

Да је потребна удружена акција државе, академске заједнице, међународних партнера, привреде и других, истиче и специјална саветница председнице Владе Славица Ђукић Дејановић. Према њеним речима, циљеви одрживог развоја се заправо односе на унапређење квалитета живота обичног човека - смањење сиромаштва, јачање институција, подизање економије, унапређење стања животне средине итд.

На догађају је представљена и онлајн дигитална платформа „СпаркБлуе“, путем које ће заинтересовани активно укључе у процес националних консултација како би дали свој допринос, пратили ток дијалога и остварене резултате у виду препорука за даље кораке у унапређењу животне средине у Србији. На основу кључних налаза и препорука Националних консултација, УНДП ће подржати припрему националног извештаја који ће делегација Србије представити на глобалној конференцији у Стокхолму.

Конференција “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”, окупиће 2. и 3. јуна 2022. године у главном граду Шведске 59 држава света, укључујући и Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ПУТИН И СИ? Цео свет прича о украјинском мировном плану, а сада се огласио Кремљ